Itthon

Reagált a Heartstopper írója a Magyarországon befóliázott könyveire

Instagram oldalán reagált Alice Oseman, a Heartstopper könyvek írója arra, hogy könyveinek forgalmazása miatt a Líra könyvesbolthálózat fenntartója 12 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot kapott a Fővárosi Kormányhivataltól.

 

 

A Líra a rekordbírságot a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam című ifjúsági sorozat fólia nélküli árusítása miatt kapta. A határozat szerint a könyvek „homoszexualitást jelenítenek meg”, mégis a „gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt”.

Oseman a sztoribejegyzésben így reagált: „Szomorú és mérges vagyok, amiért ez megtörténhet. A queer fiatalok megérdemlik, hogy viszontlássák magukat az irodalmi művekben. A queerség nem helytelen a gyermekek számára. Szeretetemet küldöm mindenkinek, aki ez ellen küzd és támogatja a queer könyveket.

Kapcsolódó hír, hogy a Libri azt fontolgatja, hogy a gyermekvédelminek nevezett törvény betartása érdekében boltjainak több mint feléből teljesen kivonja az LMBTQ témát megjelenítő könyveket, függetlenül attól, hogy gyermekeknek vagy felnőtteknek szólnak-e – írja a Telex.

Mióta a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium Alapítvány bevásárolta magát a Libribe, folyamatosan lehetetlenítik el az LMBTQ tartalmakat a könyvesboltjaikban. Májusban Papp Dóra írónő panaszkodott, hogy ifjúsági regényeit levette a gyermekirodalom polcról a könyvesbolthálózat. Országos felháborodást keltett az a lépésük is, hogy elkezdték befóliázni az ilyen témájú, vagy egyszerűen csak LMBTQ szereplőket is tartalmazó könyveket. Emiatt még külön honlapot is indítottak aktivisták a fóliás olvasmányoknak.

A Heartstopper különösen azután lett népszerű, hogy a Netflix sorozatot készített belőle. A második évad augusztus harmadikától tekinthető meg a streaming szolgáltató oldalán – Magyarországon is.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin