Hírek

Videó: Obama szerint a polgárjogi mozgalom az LMBT közösség jövőjéhez is hozzájárult

Ötven évvel ezelőtt, 1965. március 7-én indult el az alabamai Selma városából az a Martin Luther King vezette menet, amely megalapozta az amerikai polgárjogi mozgalmat. Az Edmund Pettus-hídon áthaladó békés tüntetők rendőri sorfallal találták szembe magukat, akik brutális támadásba lendültek, amikor a tömeg nem akart feloszlani. Küzdelmük azonban végül nem volt hiábavaló: az 1965-ös Voting Rights Act-nek köszönhetően nem lehetett többé faj alapján diszkriminálni a választásokon a szavazókat.

A menet 1965-ben...
A menet 1965-ben…

A kerek évforduló alkalmából nagyszabású megemlékezést tartottak a városban, amelyen Barack Obama, George W. Bush, valamint a mozgalom számos, még élő tagja részt vett. Obama beszédében kiemelte, hogy mekkora hatással voltak a tüntetések a történelem további menetére: „Az ő tetteik miatt nem csupán az afro-amerikaiak előtt nyíltak meg új ajtók, hanem minden amerikai számára. Nők jöttek át azon az ajtón. Latin-amerikaiak jöttek át rajta; ázsiai amerikaiak, meleg amerikaiak, fogyatékos amerikaiak. Az ő törekvéseiknek köszönhetően újra felemelkedhettek a déli államok, és ez a múlton való felülemelkedéssel, nem pedig annak megerősítésével történt.” 

Obama Selma 50th (18)
…és 2015-ben.

A továbbiakban így folytatta: „Meghazudtoljuk az igazság ügyét, ha természetesnek vesszük, hogy az előítéletesség és a diszkrimináció megváltoztathatatlan, vagy hogy a faji szegregáció hozzátartozik Amerikához. Ha azt gondolják, semmi sem változott az elmúlt 50 évben, akkor kérdezzenek meg valakit, aki az ötvenes évek Selmájában, Chicagójában vagy Los Angelesében élt. Kérdezzék meg a vezérigazgatónőt, akiből maximum titkárnő lehetett volna, ha semmi sem változik. Kérdezzék meg a meleg barátjukat, hogy ma könnyebb-e nyíltan és büszkén vállalnia önmagát, mint 30 évvel ezelőtt. Ha letagadnánk ezt a fejlődést – a mi fejlődésünket -, azzal megfosztanánk magunkat az erőtől, a felelősségtől, amivel jobbá tehetjük Amerikát.”

Összekötvén beszédében az „igazság harcosait”, megszólította az emigránsokat, a rabszolgákat, és mindenkit, aki az USA megváltoztatásán dolgozott. „Mi vagyunk a meleg amerikaiak is, akiknek a vére San Francisco és New York utcáin folyt – ahogy vér folyt ezen a hídon is.”

Lenti videóban meghallgathatjátok a teljes beszédet.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin