Itthon

Vesszőhiba miatt teljesen mást jelent a „gyermekvédelmi” törvény szövege

 

Bíróságra megy a Líra kiadó, miután 12 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot kapott a „gyermekvédelminek” nevezett törvény be nem tartása miatt – írja a Válasz Online.

A Líra a kiugró összegű bírságot a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam című ifjúsági sorozat fólia nélküli árusítása miatt kapta.

Csakhogy úgy tűnik, egy egyszerű vesszőhiba miatt a bíróságon megbukhat a törvény, ugyanis a hivatalosan a Magyar Közlönyben közzétett rendelet szövege egy vessző hiánya miatt nem azt jelenti, amiért a kiadót megbírságolták.

A rendelet szövege így hangzik szó szerint: a „termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”. Mivel az „elkülönítve” szó után nincs vessző, a mondat értelme egyszerűen az, hogy a termékeket csak akkor szükséges fóliázni, ha elkülönítik a többitől. Márpedig ez azt is jelenti, hogy ha nem különítik el, akkor nem kell fóliázni sem.

A Líra a keresetében helyesírás-szakértővel támasztja alá a fentieket, de egyéb érveket is felsorolnak, például, hogy a jogszabály következetlen, mivel Magyarországon 14 év a beleegyezési korhatár. Így akár a saját nemükhöz vonzódó fiatalok is létesíthetnek szexuális kapcsolatot, vásárolhatnak pornómagazint, szexuális jellegű termékeket, míg a törvény az ifjúsági könyveket igyekszik kipécézni. Vagyis a „gyermekvédelmi” törvény nem harmonizál még a magyar büntető- és polgári törvénykönyvvel sem.

A Líra a keresetben arra hivatkozik, hogy mivel a jogszabály pontos (vesszőhibás) szövege szerint ők nem követtek el semmiféle jogsértést, ezért nem indokolt a 12 millió forintos bírság kiszabása sem.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin