Valencia: apró, mediterrán Kína
Spanyolország harmadik legnagyobb városa, Valencia nemcsak festői és ezerszínű tájairól híres, hanem gazdag mediterrán konyhájáról is. A rizsen és a sokféle paellán túl, melyek uralják a kulináris színteret, sok más hagyományos étel is fellelhető, amelyek legalább olyan ízletesek, mint a közismert fogások. Sok városi, illetve vidéki recept, amelyeket a kor és a bölcsesség tökéletesített, valójában távoli, történelmi időkből származik. Ilyen a szárított, sózott hal, a kikészített őzhús és számos édesség.
Valencia gasztronómiája rendkívül sokszínű, ellenben tagadhatatlan, hogy ételei többségének alapja a rizs, melyet a mórok hoztak el a régió lakóinak – a jelek szerint sikerrel, hiszen rizsfogyasztása okán olykor apró, mediterrán Kínának is hívják a vidéket. A valenciai rizsételek repertoárja nem merül ki néhány unalmas paella receptben. Az ételek iránti alázat, az ízek és színek keveredése teszi Valencia konyháját oly különlegessé.
De mit is tudhatunk az úgynevezett „száraz rizsről”, mely méltán reprezentálja a vidék gasztronómiáját? A paellát hagyományosan két fém fogantyúval ellátott, lapos fémedényben készítik. A paella-típusú rizshez adhatnak csirkét vagy nyúlhúst, de van, hogy mind a kettőből jut az ételbe. Ezenkívül nem ritka, hogy kagyló, különféle halak és zöldség is kerül a fogásokba. A kombinációknak gyakorlatilag csak a képzeletet szabhat határt. Ezeken kívül számos hús nélküli variáció is fellelhető, közöttük rendkívül népszerű az a verzió, amelyet sózott tőkehallal és karfiollal tesznek gazdagabbá.
Egy valenciai gasztronómiai beszámoló nem nélkülözheti a pörköltek és főtt ételek ízletes arzenálját. Ezen ételek többsége magában foglalja a sertéshúst, a kolbászt, a lopótököt, a mángoldot, búzaszemeket, a csicseriborsót, a babot és a rizst. A különböző tartományok jellegzetes ízekkel színesítik saját receptjeiket: van, ahol a bárány és a szalonna is az étel szerves része, máshol a maradékokat pirítják le és használják fel újra.
Valencia konyhájára jellemzőek még a kagyló-, illetve a halételek. Ezek többnyire a maguk egyszerűségében kerülnek az asztalra: grillen vagy sütőben sütve, főve vagy pörköltbe keverve. A régióban sokat adnak a hozzávalók frissességére, akár a húsokról, akár a zöldségekről beszélünk: mind-mind közvetlenül a helyi kertekből és folyókból kerülnek a piacra, majd onnan az asztalra.
A paella mellett népszerű a bullit nevű étel, amely főleg olyan főtt zöldségekből készül, mint a mángold, a zöldbab, a hagyma vagy a burgonya. A zöldségek felhasználása azonban nem merül ki ennyiben. Ízletes, friss saláták, sajátos, pizzaszerű ételek, töltött fogások, és a kikészített húsok tökéletes kísérői a friss, ropogós növények.
Az ételkészítés, a hangulatteremtés és a tálalás művészetén túl a bortermelés is rendkívül sokat fejlődött az évszázadok során. Köszönhetően a modern technológiának és az évszázados ismereteknek, igazán kellemes fehér, vörös és rosé borok teszik teljessé a nagy ívű valenciai kulináris kirándulást.