Utazás

Útlevél – Különleges programok Máltán

Azúrkék tenger, hófehér homok, hangulatos utcácskák és csodás tájak – ugye, jól hangzik? Máltán az előbbi felsorolás minden eleme megtalálható, de – urambocsá’ – eljöhet az a pillanat, hogy megunjuk a napon sütkérezést, vagy alapvetően az aktív pihenést szeretjük, és ilyenkor bizony felmerül a kérdés, hogy mivel töltsük az időnket. Aggodalomra semmi ok, Málta szigetén ugyanis rengeteg izgalmas és különleges program vár minket.    

hirdetés

Ha már a bevezetőben kiemeltük az aktív pihenés fontosságát, akkor először is az MC Adventure nevű helyi cég szolgáltatásaira szeretnénk felhívni a figyelmeteket. Az öt évvel ezelőtt alapított kis vállalkozás mérete ellenére rendkívül sokoldalú tevékenységet folytat: a kajakozástól kezdve a búvárkodáson át a tájfutásig több, mint tízféle szabadtéri sportot, illetve extrém sportot próbálhatunk ki náluk. Málta és a környező szigetek kiváló környezetet adnak ezekhez az elfoglaltságokhoz: a fölénk tornyosuló sziklák, a köves hegyoldalak, a szépségesen zord tájak megannyi lehetőséget rejtenek magukban, hogy megismerhessük a szigetek vadabb arcát is.  

Az MC Adventure egyik legkedveltebb programja a a kétnapos sziklamászó-túra: mivel Máltán a téli hónapokban sincs 15-20 foknál hidegebb, ezért a kontinentális időhöz szokott szervezetnek ez éppen tökéletes a túrázáshoz. A sziklás tájak egyrészt igazán lenyűgözőek, másrészt még szinte érintetlenek, hiszen a mászók még csak most kezdik felfedezni ilyen szempontból a szigetet. Máltán körülbelül 1000 hegymászó és 900 sportmászó útvonal található, amiket egyre növekvő népszerűségük miatt az elmúlt években szépen rendbe hoztak. A tapasztalt vezetőkkel folytatott túrán bármilyen felkészültséggel részt vehetünk, és még a felszerelésre sem kell beruháznunk, mert minden szükséges kelléket biztosítanak.   

Ha a nagy kitartást és koncentrációt igénylő mászás helyett instant izgalmat kínáló programra vágyunk, akkor a sziget – feltehetően – leggyorsabb zipline-ját, azaz átcsúszópályáját ajánljuk. A 150 méter hosszú kötél, amelyen lecsúszhatunk, két szikla között, egy öböl felett ível át. A csodás látvány tehát garantált, és nullától száz éves korig (na jó, huszonöt kilótól fölfelé) bárki bátran kipróbálhatja a felejthetetlen siklást. Hasonló izgalmakat kínál a bungee jumping is: a biztonsági kötéllel való ugrást a viaduktszerű Mosta-hídról ejthetjük meg 30 méter magasból. 

Szigetről lévén szó, az MC Adventure szolgáltatásai közül természetesen a vízi sportok sem maradhatnak ki. A megszokott búvárkodás, illetve a kevésbé megszokott, de annál izgalmasabb (főleg csapatoknak ajánlott) vízparti túrázás mellett a kajakos túrákat szeretnénk még kiemelni. Ahogy a sziklamászásnál, itt sem kell semmilyen tapasztalattal rendelkeznünk, mert a vezetőnk mindenképpen az egyedi igényeinkhez igazítja a túra útvonalát, hosszát és nehézségét. Az egyik legkedveltebb útvonal a Málta és Gozó között fekvő Comino szigetéhez visz, ahol számos kő boltíven és kisebb barlangon evezhetünk át – nem is beszélve a sziget nevezetességéről, a vakítóan kék Blue Lagoonról.   

Végezetül álljon itt még egy érdekesség, ami elsősorban a gasztronómia szerelmeseinek lesz ínyére. A „Dinner in the Sky Malta”-nak már a nevében is benne van, hogy itt nem csupán a finom ételeken lesz a hangsúly: 22 vendég emelkedik 40 méter magasba a vacsoraasztallal együtt, hogy páratlan kilátás kíséretében élvezze a világhírű máltai séf, Marvin Gauci által kreált mesterfogásokat.

A Dinner in the Sky a fine dining és a szórakozás tökéletes elegye; a lélegzetelállító háttér előtt zajló ínycsiklandó vacsora során már-már úgy érezzük, mintha egy tökéletesen megkomponált színházi előadás részesei lennénk. A borfogyasztást is tartalmazó, 135 eurós menü öt fogásból áll, amelyből a főfogás három opció közül választható; az ételsort a főszakács szerint a négy elem, a föld, a víz, tűz és a levegő ereje ihlette. A nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes mielőbb lefoglalni a helyünket, hogy a Golden Bay fölött lebegő asztalnál olyan vacsoraélményben lehessen részünk a lenyugvó nap fényében, mint sehol máshol.

Previous post

Hatszoros világbajnok úszó bújt elő melegként

Next post

Biztonságosabbá válik a Grindr használata a melegeket üldöző országokban