Hírek

Újabb egyház ismerheti el az azonos neműek házasságát

Skóciában 2015 január óta törvényes az azonos nemű párok házassága. A skót egyház azonban, amelyhez az országrész lakosságának negyede tartozik, nem ismeri el a házassági egyenlőséget. Bár ellentmondásos módon, amit nem lehet a híveknek, azt lehet a lelkészeknek. Számukra ugyanis már tavaly megvalósították a jogegyenlőséget.

Május 25-én, jövő csütörtökön azonban ebben is változás állhat be. Edinburgh-ben rendezik meg ugyanis az egyház klérusának Általános Gyűlését, ahol napirenden lesz az a módosítás, amely a leszbikus és meleg párok számára is elérhetővé tenné az esküvői szertartást. „Először is szeretnénk elnézést kérni a melegközösségtől azokért a kijelentésekért, amelyek korábban elhangzottak az egyház szájából” – nyilatkozta dr. Derek Browning atya, a rendezvény szervezője és moderátora.

A Skót Egyház nyolc évvel ezelőtt nevezte ki első nyíltan meleg lelkészét Scott Rennie atya személyében. A lépés akkor mélyen megosztotta az egyház papságát, amely kétségtelenül nagy utat járt be azóta.

Most csütörtökön az egyházjogászok azt fogják vizsgálni, hogyan lehet változtatni az egyház törvényein ahhoz, hogy megvalósulhasson az egyenlő házasság intézménye. A módosításról végső soron az Általános Gyűlés fog szavazni.

Fontos szempont, hogy azok a konzervatív lelkészek, akik nem értenek egyet a várható módosítással, ne legyenek rákényszerítve azonos nemű párok esküvőinek celebrálására.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin