Hírek

Új törvényeket vezetnek be a jeruzsálemi pride-on meggyilkolt lány emlékére

Tzipi Livni volt igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, eljött az idő, hogy komoly változások történjenek Izraelben az LMBT jogokat illetően. Az új  törvényeket a két héttel ezelőtti jeruzsálemi pride-on történt támadás egyik áldozatáról fogják elnevezni. 

Shira Banki. Fotó: Facebook
Shira Banki. Fotó: Facebook

A mindössze 16 éves Shira Bankit egy ultraortodox zsidó férfi késelte meg a felvonuláson. A lány nem sokkal később belehalt a sérüléseibe. Az ő emlékére bevezetendő “Shira Banki-törvények” alapján engedélyeznék az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát, betiltanák az átnevelő terápiákat, nagyobb hangsúlyt kapnának az egyenlőségről szóló iskolai programok és szorosabb megfigyelés alá vonnák a gyűlölet-bűncselekményeket elkövető egyéneket.  A törvényjavaslatokat októberben tárgyalja a Knesszet, az izraeli parlament.

“A Shira-törvények célja mindazok elrettentése, akik a gyűlölet-bűncselekmények, az erőszak és a rasszizmus erejében hisznek: hamar szembetalálják majd magukat az izraeli társadalomban végbement változással, ami az egyenlőséget és a toleranciát illeti” – mondta Tzipi Livni. – “Nem elég, hogy – az oktatási miniszter javaslata szerint – növeljük az Izraeli Meleg Ifjúsági Szervezet költségvetését. Az egyenlőség és a tolerancia fontossága központi téma kellene, hogy legyen minden egyes oktatási intézményben.” 

Hogy Izrael egésze vajon pontosan hogy áll a tolerancia és a tisztelet kérdésében, az nem annyira világos: a kormány az év elején akadályozta meg egy olyan törvény bevezetését, ami komoly jogi védelmet nyújtott volna az LMBT állampolgárok számára. Az azonos nemű párok által külföldön kötött házasságokat ugyan elismerik, de természetesen “odahaza” nem házasodhatnak. Emellett azt is fontos megjegyezni, hogy Izraelben tulajdonképpen nem létezik a házasság polgári intézménye: hivatalosan be lehet jegyeztetni az egyház által szentesített kapcsolatot, de az esküvő az egyház privilégiuma.

 

Szemben a modernebb Tel Avivval, ahol a pride minden évben fantasztikus esemény, a vallásos történelemmel “terhelt” Jeruzsálemben továbbra is sokkal konzervatívabb nézetek uralkodnak, amit egy nemrégiben végzett társadalmi kísérlet is bizonyított.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb