Hírek

Transznemű testőrökkel próbálják megakadályozni a nők megerőszakolását Indiában

Egy múlt hónapban közzétett felmérés szerint India a világ legveszélyesebb országa a nők számára. A lesújtó eredmény oka elsősorban a szexuális erőszak potenciálisan magas veszélye, valamint a rabszolgamunka. Tíz év alatt 83 százalékkal nőtt a nő elleni erőszak aránya, minden órában négy nemi erőszak jut a hatóságok tudomására – és ez csak a jéghegy csúcsa, a legtöbb esetben a nők nem merik jelenteni az őket ért bűncselekményeket.

A kelet-indiai Bihár államban júniusban több mint száz olyan otthont vizsgáltak felül, ami nők számára nyújt átmeneti biztonságos menedéket. Ekkor derült ki, hogy ezekben az otthonokban esetenként a személyzet szisztematikusan követ el erőszakot a bekerülő nők ellen. Ez történt Muzaffarpur városában, Chaprában pedig egy otthon biztonsági őrét gyanúsítják nemi erőszakkal.

A nagy felháborodást kiváltó esetek után Bihár szociális ügyekért felelős hivatala úgy döntött, transznemű testőrökkel fogják megvédeni az otthonok lakóit. A hivatal részéről eljáró Atul Prasad a Guaridannak elmondta:

“A bentlakásos otthonokban a közelmúltban történt erőszakok híre sokkolt minket. Ezért úgy döntöttünk, hogy hidzsrákat fogunk alkalmazni az őrzési feladatokra.”

A hidzsrák az indiai szubkontinensen élő transszexuálisok és transzneműek, akiket egykor tisztelet övezett – megemlékeznek róluk az ókori szent szövegek ugyanúgy, mint az évkönyvek, a középkorban pedig a mogul muszlim(!) uralkodók idején befolyásos pozíciókkal bírtak az udvarban, és ők őrizték a háremet is.

 

 

A helyzetük a brit gyarmati uralommal változott meg gyökeresen, 1897-ben törvénnyel nyilvánították kollektíven bűnözőkké a hidzsrákat. Azóta a társadalom szélén élnek, legtöbbször koldulásból, pénzbehajtásból, szertartások résztvevőiként és prostitúcióból tartják fent magukat.

Ezért tűnik most mindenki számára megfelelő lépésnek a testőrködés. Így az otthonokban élő nők is biztonságban lesznek, a hidzsrák pedig az eddigi hagyományos kenyérkereseten túli, jó álláshoz jutnak.

“Az, hogy rendes munkához jutunk, csak egyik része a dolognak, az új állás társadalmi elismerést fog hozni nekünk”

– mesélte egy Anita nevű hidzsra, aki épp egy újszülött megáldási szertartásáról tért vissza.

“Apróságnak tűnhet, de hosszú távon hatalmas változást hozhat a társadalmi megítélésben. Nagyon örülünk neki.”

A hidzsrák jogvédelmével foglalkozó szervezetek is üdvözlik a lépést. Szerintük az új álláslehetőségekkel magasabb társadalmi státuszt érhetnek el az érintettek, akiket ma még többnyire lenéz a többségi társadalom.

2014 áprilisában az indiai Legfelsőbb Bíróság törvényben ismerte el a hidzsrákat mint a harmadik nem képviselőit. Az orszgában ugyanakkor a homoszexualitást még mindig börtönnel büntetik, ami talán megváltozhat a közeljövőben.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin