Hírek

A nemzetbiztonságot veszélyeztetné a homoszexualitás indiai dekriminalizálása

Az indiai legfelsőbb bíróság elkezdte tárgyalni azt a történelmi jelentőségű ügyet, aminek a végén megszűnhet az országban a homoszexualitás büntethetősége.

A gyarmati időkből maradt, 1860. évi XVI. törvény hírhedt 377. paragrafusa az azonos neműek beleegyezésen történő szexuális kapcsolatát (is) tiltja. A ma is érvényben lévő paragrafus szerint mindazok, akik önként, “a természet rendjével ellentétesen” nemi érintkezésbe lépnek férfivel, nővel vagy állattal, azok életfogytiglani börtönbüntetést, vagy helyette pénzbüntetést és 10 évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.

 

 

Gond azonban, hogy a viktoriánus időkben nem volt szükséges külön megmagyarázni, hogy a törvényalkotók mit is értenek szemérmesen a “természet rendjével ellentétesen” terminus alatt. Ebbe magától értetődően belefoglalták anno az orális szexet férfi és nő között is, nem meglepő módon azonban ma már csak és kizárólag az azonos nemű kapcsolatok esetében szereznek érvényt a rendelkezésnek. Hogy emiatt jogi szempontból több sebből is vérzik a hírhedt 377-es, azt az indiai illetékesek is régóta tudják, az idők folyamán többször próbálták megnyugtatóan rendezni a kérdést.

Most először azonban a legfelsőbb bíróság is tárgyalni kezdte, és a meghallgatásokra helyi hírességeket is meghívtak.

A felszólalók között megtalálható a sztárséf Ritu Dalmia, a neves hotellánc-tulajdonos Aman Nath, aki eddig 25, enyészetnek indult műemléket restaurált és alakított át szállodává; Ayesha Kapur, a Hidesign divatmárka örökösnője, valamint a klasszikus bharatnatyam tánc elismert koreográfusa, Navtej Johar.

 

 

A bíróság arra kéri őket, mondják el, hogyan mérgezi az életüket az 1861-ből maradt törvény. Indiában jelen formájában ugyanis legfőképp arra használják a paragrafust a rendőrség korrupt tagjai, hogy megzsarolják az LMBTQ személyeket, és pénzt követelnek azért, hogy ne küldjék áldozataikat börtönbe. Évente közel kétezer embert tartóztatnak le vélt vagy valós homoszexualitása miatt, akiknek 14 százaléka ráadásul kiskorú.

Évtizedes küzdelem áll amögött, hogy eljutottak végül a legfelsőbb bíróságig, de sokan próbálják őket megakadályozni. A 377-es megtartása érdekében külön kampány is indult, az aktivista Suresh Kumar Koushal pedig meg is találta a legütősebb érvet, hogy miért szükséges törvénnyel tiltani a homoszexualitást:

“Az indiai katonák sokáig vannak távol a családjuktól, nehéz terepen, embert próbáló körülmények között teljesítenek szolgálatot. A 377-es paragrafustól való félelmükben nem szexeltek eddig egymással a jó barátok. Ha ezt a tiltást feloldják, akkor az nem csak hogy ártalmas hatással lesz az indiai fegyveres erőkre, hanem veszélyeztetheti a nemzetbiztonságot is.”

A nemzetbiztonság egyébként véresen komoly dolog Indiában, az ország születése óta több fegyveres konfliktusuk volt Pakisztánnal a vitatott státuszú Kasmír miatt.

 

 

Koushel hozzátette azt is, hogy a bíróság Pandora szelencéjével játszik, mert ezután olyan egyéb kérdések is felmerülhetnek, amik a melegek öröklésével vagy tulajdonjogi ügyeivel kapcsolatosak.

Az indiai kormány közben jelezte, hogy ők a legfelsőbb bíróságra bízzák, mi legyen a kérdéses paragrafus sorsa. A kormányon lévő, hindu nacionalista Bháratija Dzsanata párt egyébként ellenzi a homoszexualitás dekriminalizálását, a parlamentben leszavaznának minden olyan javaslatot, ami politikailag rendezné az azonos neműek helyzetét. Az indiai belügyminiszter, Rajnath Singh korábban azt nyilatkozta, hogy

“hisszük, hogy a homoszexualitás természetellenes cselekedet, amit nem lehet támogatni.”

Az indiai belpolitika másik meghatározó tömörülése, az ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus párt elnöke, Rahul Gandhi a 377-es eltörlése mellett foglalt állást.

A július 13-án tartott meghallgatáson a The Times of India beszámolója szerint az öttagú legfelsőbb bíróság egyetlen női bírája, Indu Malhotra arról beszélt, hogy az indiai társadalom előítélettel viseltet az LMBTQ közösséggel szemben, emiatt a közösség tagjainak számtalan nehézséggel kell szembenézniük, a vidéki, falusi környezetben akár az egészségügyi ellátást is megtagadhatják tőlük. Emellett erősen jelen van a nyomás a család részéről is, hogy a saját neméhez vonzódó gyerekeket heteroszexuális házasságba kényszerítsék.

(Hogy az indai mindennapokban hogyan viszonyul a társadalom a melegekhez, arról két interjút is készítettünk Magyarországon élő fiatalemberekkel, Najeeb és Hardikkumar történetei további információkkal szolgálnak ezzel kapcsolatban.)

Elemzők szerint van rá esély, hogy a legfelsőbb bíróság megszünteti a homoszexualitás büntethetőségét az 1,3 milliárd lakosú országban, és ebben az esetben – minden korábbi ellenkezése ellenére – a kormány sem fog szembeszállni a bírósági döntéssel.

 

Previous post

Adore Delano, a punk istennő drag queen megidézi Madonnát

Next post

Nyálcsorgató - A venezuelai színész