Nagyvilág

Egyenlő házasság helyett inkább élettársi kapcsolat jöhet Indiában

 

Az indiai legfelsőbb bíróság határozata alapján a kormány elkezdi megvizsgálni az azonos nemű párokra vonatkozó jogokat – írja a Washington Blade.

Tavaly októberben a bíróság ugyan elutasította az egyenlő házasságra vonatkozó, hozzájuk benyújtott kérelmeket, azzal az indokkal, hogy nem változtathatnak a törvényeken, ám határozottan utasították a kormányt az LMBTQ közösség jogi helyzetének rendezésére.

A legfelsőbb bíróság utasításának megfelelően az indiai kormány április 16-án létrehozott egy bizottságot, amelynek elnökévé Rajiv Gauba kabinetminisztert nevezték ki. A hat tagból álló bizottságban a belügyi, az egészségügyi és családjóléti, a szociális igazságosság és esélyteremtés és más minisztériumok titkárai vesznek részt.

A legfelsőbb bíróság korábban elismerte, hogy nem hozhat törvényeket, csak értelmezheti azokat. Azt is elismerte, hogy a queer embereket nem lehet diszkriminálni. A bíróság kimondta, hogy a heteroszexuális pároknak nyújtott, a queer pároktól azonban megtagadott anyagi juttatások és szolgáltatások sértik az alapvető jogaikat.

„Ahhoz, hogy a [házasságkötési] jognak valódi értelme legyen, az államnak el kell ismernie egy csokor olyan jogosultságot, amely egy ilyen tartós kapcsolatból fakad. Az ilyen jogosultságok elismerésének elmulasztása a queer párokkal szemben rendszerszintű diszkriminációhoz vezetne” – mondta Chandrachud bíró.

A legfelsőbb bíróság számos jogosultságot állapított meg az LMBTQ-közösség számára, amelyek között szerepel például a queer partnerek azon joga, hogy az élelmiszerjegyek kiállítása céljából családtagként kezeljék őket; a közös bankszámla létrehozásának lehetősége; a börtönlátogatási jog; az orvosok által „legközelebbi hozzátartozóként” való elismerés, valamint az elhunyt partner holttestének kiadása végtisztesség megszervezése érdekében.

„A bizottságnak meg kell határoznia az ilyen párokat megillető kedvezmények körét” – állapította meg a 2023-as ítéletben a bíróság.

Helyi LMBTQ aktivisták szerint a bizottság hatékonysága attól függ majd, hogy képes lesz-e együttműködni az LMBTQ közösségekkel, megérteni az igényeiket, és olyan irányelveket létrehozni, amelyek egyszerre inkluzívak és gyakorlatiasak.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin