Nagyvilág

Transznemű főszereplővel készített reklámot a Starbucks Indiában

Május 10-én jelent meg a Starbucks új reklámja a közösségi médiában, az It Starts With Your Name (A neveddel kezdődik) című kisfilmet Gaurav Gupta rendezte a transznemű modell és színész Sia főszereplésével.

A kétperces videóban hosszú évek után találkozik az Arpita nevű transznemű nő a szüleivel. Miközben őt várják, a szemmel láthatóan feszült apa telefonján feltűnik, hogy továbbra is a korábbi férfi nevén, az Arpit alatt van elmentve a gyermeke száma. Az apa aztán a pulthoz lép kávét rendelni, de amikor a kávézólánc alkalmazottja elkiáltja magát, már ezt mondja: „Három jeges kávé Arpitának!” Az apa ugyanis végül a női névvel adta le a rendelést, és a végén ki is mondja: „Te most is az én gyermekem vagy. Csupán egy betű került a nevedhez.”

 

 

Az indiai közösségi média egy része jól fogadta a kisfilmet, egy másik része már kevésbé. Míg sokan reményüknek adnak hangot, hogy az ilyen kampányok segíthetik a transzfóbia elleni küzdelmet, addig az India Times beszámolója szerint a Twitteren máris népszerűvé vált a Starbucks bojkottjára felszólító hashtag. Az ellenzők szerint a Starbucks „a transz kampánnyal Indiába hozza a woke ideológiát”, az indiai-amerikai író, Sadanand Dhume szerint pedig a reklám egyenesen „szélsőséges amerikai genderideológia”.

Indiában egyébként nem ritka, hogy egyes reklámok óriási felháborodást váltanak ki. 2020-ban például a leghíresebb ékszermárka, a Tanishq kényszerült az aktuális reklámkampányának visszavonására, mert abban bemutatták a mindennapokban létező vegyes házasságokat, ahol az egyik fél hindu, a másik pedig muszlim. Ezek után talán nem meglepő annyira, hogy még a mostani reklám ellenzői is azzal érvelnek, hogy miért is kell a világmárkáknak kényes témákat felhozniuk „a túlérzékeny, könnyen sértődős emberek országában”.

A jelek szerint a Starbucks kisfilmje csak tovább élezi Indiában az LMBTQ jogokról folyó társadalmi vitát. Míg az indiai legfelsőbb bíróság nemrég elkezdett tárgyalni az azonos nemű párok házasságának jogi elismeréséről, addig a kormány jelezte, hogy három állam már most tiltakozik ellene.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin