Nagyvilág

Transz zászlót tűztek az Antarktisz legmagasabb pontjára

A transznemű hegymászó, Erin Parisi tűzte a transz közösség zászlaját az Antarktisz legmagasabb hegyének, a Vinson Massifnak a csúcsára 4892 méter magasságban december 26-án – számol be a PinkNews.

Erin teljesítményét „a transz közösség kitartásának” ajánlotta, amely „befogadott, amikor már nem volt reményem”, hozzátéve, hogy a transz emberek „megmutatták nekem, hogy jobb láthatónak és szabadnak lenni, mint önmagam száműzetésében élni, és hogy a stigma elhalványul, ha felvállaljuk az igazunkat.

Parisi Instagram-posztjában hozzátette: „Elnyomtak minket, gyakran még meg is vertek, és mindenféle ridegséggel szembesültünk életünk során – a kitartásunk tart minket növekvő pályán.

Az Antarktisz legmagasabb pontjának elérése része volt Parisi évek óta tartó projektjének, hogy ő legyen az első nyíltan transznemű nő, aki teljesíti a „Seven Summits”-et: azt a hegymászóknak szánt kihívás, amelynek célja a bolygó hét kontinense mindegyikének legmagasabb pontjára való feljutás.

Az antarktiszi Vinson Massif volt Parisi ötödik csúcsa a hét közül: még hátravan az alaszkai Mount Denali és a Mount Everest, a világ legmagasabb csúcsa.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

TranSending 7 (@transending7) által megosztott bejegyzés

 

A PinkNews-nak 2020-ban adott interjújában elmesélte, hogy amikor 2018 júniusában megmászta az oroszországi Elbrusz-hegyet, akkor a csúcson nem lobogtatott transz zászlót – a szivárványzászlót és mindenféle pride zászlót Oroszországban a családellenes propaganda részének tekintik, és Erin tudta, hogy vállalhat két hét szabadságvesztést egy orosz börtönben. Mindenesetre a csúcson kezeivel T jelet formázott.

Ez a T volt az én kis lázadásom, amivel azt üzentem, hogy tudd, transz vagyok, és itt vagyok ennek a hegynek a tetején, Európa legmagasabb pontján, és ez az, aki én vagyok.

A 2021-es Vinson Massif mellett Parisi 2019-ben megmászta az argentin Aconcaguát, 2018-ban az orosz Elbruszt, a Kilimandzsárót (utóbbit a nemzetközi nőnapon, március 8-án), valamint ugyanabban az évben az ausztráliai Kosciuszko-hegyet is.

Parisi minden egyes csúcsra magával visz egy transz zászlót, hogy a csúcson elhelyezze azt.

 

A Vinson Massif elhelyezkedése az Antarktiszon

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin