Sport

Történelmet írt Ireen Wüst biszexuális olimpikon

A 2022-es pekingi téli olimpián az 1500 méteres gyorskorcsolya versenyen aratott győzelmével Ireen Wüst, a biszexuális gyorskorcsolyázó lett a történelem első sportolója, aki öt egymást követő olimpián nyert egyéni aranyérmet. 1 perc 53,28 másodperces olimpiai rekordot állított fel győztes futamában. Wüst egyben az első érmet szerző LMBTQ-versenyző a pekingi olimpián.

Nagyon nehéz körülírni” – idézi Wüstöt a Yahoo. „Rengeteg érzelem kavarog bennem, jó érzések. Még nem fogtam fel. Igazából őrületes„.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ireenw (@ireenw) által megosztott bejegyzés

 

A 35 éves Wüstnek rengeteg más rekordja is van. Senkinek sincs több olimpiai érme női gyorskorcsolyában, mintneki, és még arra is van esélye, hogy a második helyre lépjen elő a téli olimpiákon szerzett érmek számát tekintve. Jelenleg 12 olimpiai érem birtokosa, és még két versenyszám van hátra.

Első olimpiai aranyérmét 2006-ban Torinóban szerezte, majd 2010-ben Vancouverben, 2014-ben Szocsiban és 2018-ban Pjongcsangban is aranyérmet nyert. Eredményességét tekintve többek között az amerikai atléta Carl Lewisszal és az úszó Michael Phelpsszel áll holtversenyben. Wüst jelenleg Hollandia legeredményesebb olimpiai sportolója.

Wüst korábban megerősítette, hogy Peking az utolsó olimpiája. Azt tervezi, hogy visszavonul, és feleségül veszi barátnőjét, Letitia de Jongot.

Mindig azt mondom, hogy a kor csak egy szám” – idézte őt a New York Times. „De 35 éves vagyok, és nagyon szeretnék gyereket, úgyhogy egy bizonyos ponton abba kell hagyni„.

 

Tizenkét nyíltan queer sportoló már biztosan indul a pekingi téli olimpián

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin