Hírek

Terrorizmus veszélye miatt tiltottak be meleg filmfesztivált Törökországban

November 16-17. között rendezték volna meg Ankarában a Pink Life QueerFest elnevezésű meleg filmfesztivált. A programban idén négy német rendezésű alkotás szerepelt, Mehmet Kılıçlar, a török főváros kormányzója azonban betiltotta az eseményt, mondván „ellenszenvet és felzúdulást keltene a társadalom egy részében.

A fesztivál logója

Noha a homoszexualitás Törökországban nem ütközik törvénybe, a homofóbia és a szexuális orientáción, valamint nemi identitatáson alapuló diszkrimináció mindennapos dolognak számít.

A kormányzó hivatala által kiadott sajtóközlemény a betiltás okaként arra is hivatkozik, hogy a terrorista csoportok, kifejezetten a „másként gondolkodó csoportok és egyének” ellen tervezik támadásaikat és egy ilyen fesztivál könnyen figyelmük középpontjába kerülhet.

A szervezők elmondták, hogy az elmúlt hetekben számos szitkozódó és fenyegető üzenetet kaptak a közösségi médiában, ennek ellenére elszántak voltak a fesztivál megvalósításában. Törvényellenesnek és az alkotmányba ütközőnek tartják, hogy a filmfesztivál és korábban két pride is azzal a címszóval lett betiltva, hogy ezzel a résztvevőket akarják óvni. „A kormányzónak nem az a feladata, hogy betiltson programokat, hanem hogy biztosítsa a résztvevők biztonságát.

Arról, hogy milyen Törökországban melegként felnőni, tavaly készítettünk interjút egy helyi fiatalemberrel, amelyet ide kattintva olvashattok el.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin