Itthon

Tényleg elindítja az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen

Megtörtént, amit először a Financial Times szellőztetett meg két nappal ezelőtt, az Európai Bizottság valóban megindítja a kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal és Lengyelországgal szemben a két országban tapasztalható állami LMBTQ ellenes tevékenység miatt. Hivatalosan az egyenlőséggel és az alapvető jogok védelmével kapcsolatban.

Hatalmas felháborodást váltott ki a nemzetközi politikai színtéren, amikor a magyar országgyűlés júniusban elfogadta a hírhedt homofób propagandatörvényt. Európai politikusok hetek óta hangoztatják, hogy Magyarországra pénzmegvonással kell nyomást gyakorolni, az Európai Unió vezetői pedig többször utaltak rá, hogy meg kell indítani a kötelezettségszegési eljárást.

 

 

Az egyenlőség, valamint a méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartása alapvető uniós érték, melyet az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikke rögzít. A Bizottság minden rendelkezésére álló eszközt megragad, hogy megvédje ezen értékeket” – olvasható a kiadott közleményben.

Magyarország esetében az egyik eljárás a homofób propagandatörvényt kifogásolja, amely 18 éven aluliak számára tiltja, illetve korlátozza az olyan tartalomhoz való hozzáférést, mely „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást” népszerűsítik vagy jelenítik meg; a másik pedig a Micsoda család! című LMBTQI-vonatkozású gyerekkönyvben kötelezően feltüntetendő felelősségkizáró nyilatkozatot vizsgálja.

Lengyelország esetében a Bizottság úgy véli, hogy a lengyel hatóságok nem válaszoltak teljes mértékben és megfelelő módon a Bizottság megkeresésére a számos lengyel régió és település által elfogadott, úgynevezett „LMBT-mentes zónákról” szóló határozatok természetével és hatásával kapcsolatban.

A két uniós tagállamnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljanak a Bizottság által megfogalmazott érvekre. Ennek elmaradása esetén a Bizottság úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt küld nekik, illetve végső lépésként ügyüket az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.

 

Orbán Viktor szégyentelenül hazudik a homofób propagandatörvényről

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin