Itthon

Orbán Viktor szégyentelenül hazudik a homofób propagandatörvényről

Mától hatályos az a törvénycsomag, amely a mintájául szolgáló orosz melegellenes propagandatörvénynél is jóval szigorúbb – miközben a vonatkozó részletszabályok még most sem ismertek. Erről Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője a Népszavának úgy fogalmazott, hogy

„Igazából még mindig nem tudjuk, mi számíthat a homoszexualitás „népszerűsítésének” vagy megjelenítésének, ezek nem jogi fogalmak, így a jogalkalmazás sem világos.

 

A jogi szakértő szerint a törvény célja valójában nem a jogalkalmazás, hanem az üzenetértéke számít a kormánynak, ami öncenzúrára készteti a médiát. Az Amnesty és a Háttér Társaság ezért csütörtök délelőtt egy tízméteres szivárványos szívvel tiltakozott a Kossuth téren a törvény hatályba lépése ellen. Itt Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvezetője arról is beszélt, hogy itthon a gyűlölet-bűncselekmények esetén a civil szervezetekre hárul a munka, mert az állami hatóságok félrenéznek.

„Az elmúlt 11 évet a kormány azzal töltötte, hogy megpróbálja az LMBTQI embereket kiradírozni a társadalom rajzolatából és a köztudatból. Miközben Orbán Viktor szabadságharcosként akarja magát feltüntetni a nemzetközi sajtóban, az elmúlt 11 évben sorra pécézte ki a társadalmi kisebbségeket, hogy őket ellenségnek beállítva kovácsoljon magának politikai előnyt. Az állam feladata az lenne, hogy védelmezze az itt élőket. Ezzel szemben a kormány olyan homofób és transzfób nyelvezetet használ, illetve olyan törvényeket hoz, amelyek legitimálják, elfogadhatóvá teszik az LMBTQI emberek elleni erőszakot és hátrányos megkülönböztetést.

A törvénymódosítás beadása óta Budapesten megvertek két fiatal lányt, mert szivárványcsík volt az arcukra festve. Pécsett pedig egy békésen hazafelé sétáló meleg párt vertek meg úgy, hogy egyikőjüknek még az arccsontja is eltört. Egy olyan országban élünk, ahol az ilyen támadásokat a kormánypárti politikusok nem ítélik el nyilvánosan, inkább helyeslően hallgatnak.”

 

 

Eközben Orbán Viktor egyre elképesztőbb hazugságokkal védelmezi a törvénycsomagot. A Facebook oldalára feltöltött videóban arról beszélt újságíróknak Belgrádban, hogy a törvény nélkül LMBTQ-aktivisták és szervezetek jutnának be az iskolákba és az óvodákba. A miniszterelnök szerint az egész törvény arról szól, hogyan neveljék a magyarok a gyermekeiket. Korábban Semjén Zsolt miniszerelnök-helyettes, a KDNP elnöke arról beszélt, hogy „transzvesztiták” világosítják fel a kisgyerekeket az iskolákban.

Sem ő, sem a miniszterelnök nem teszi hozzá: ma Magyarországon az iskolák jelentős része egyházi fenntartásban van, ahová nemhogy LMBTQ szervezetek, de senki sem sétálhat be csak úgy bármilyen felvilágosítást tartani. Ugyanez igaz az állami fenntartású iskolákra, ahová akár a drogprevenciós, akár az érzékenyítő foglalkozásokat tartó szervezetek eddig is kizárólag az oktatási intézmény meghívására mehettek.

Mivel a diákok erőszakmentes és befogadó iskolai közege alapfeltétel lenne minden európai országban, ezért a Magyar LMBT Szövetség Szivárvány Szakkör címmel ismeretterjesztő honlapot indított (szivarvanyszakkor.hu) a középiskolás korosztályt érdeklő kérdésekre összpontosítva.

Az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Háttér Társaság több mint 2400 LMBT ember bevonásával készült kutatása szerint a meleg, leszbikus és biszexuális fiatalok 86%-a 18 éves kora előtt már tisztában volt vele, hogy azonos nemű személyekhez (is) vonzódik, a transznemű fiatalok több mint kétharmada pedig már 14 éves kora előtt érezte, hogy nem azonosul a születéskori nemével.

A Háttér Társaság egy másik, 2017-es kutatása szerint a kutatásban részt vevő 13-21 év közötti LMBTQI fiatalok 64%-a vált szóbeli erőszak, 22%-a fizikai zaklatás és 13%-a fizikai bántalmazás áldozatává az iskolában a kutatást megelőző tanév során. A Sokszínűség Oktatási Munkacsoport tavalyi kutatása szerint a közel 500 megkérdezett pedagógus 56%-a tapasztalt LMBTQI emberekkel kapcsolatos előítéletes megnyilvánulást az iskolában.

Az iskolai erőszak és zaklatás elleni fellépés és az LMBTQI fiatalok önelfogadásának segítése érdekében alapvető jelentőségű, hogy a középiskolás korú fiatalok hozzáférjenek a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos legfontosabb információkhoz. A honlap ahhoz is ad támpontokat fiataloknak, hogy hogyan hozhatnak létre a középiskolában olyan csoportokat, klubokat, amelyek segítik az LMBTQI fiatalok iskolai integrációját.

A pedagógus szakemberek által összeállított kiadványnak és honlapnak külön aktualitást ad a mai napon hatályba lépő, pedagógus és gyermekjogi szakmai szervezetek széles köre által kritizált törvény, amely megpróbálja száműzni az LMBTQI tartalmakat az iskolából és a médiából. A Szivárvány Szakkör honlap ezért mind a fiatalok, mind a pedagógusok számára hiánypótló: továbbra is biztosítja a hozzáférést a megbízható, a fiatalok életkorának megfelelő módon bemutatott információkhoz.

A honlapon a fiatalok a témával kapcsolatos kérdéseiket is feltehetik, amelyekre a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálatának munkatársai válaszolnak.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin