Utazás

Tel-Aviv, a melegek metropolisza

Ország: Izrael

LMBT jogok: 2010 óta egyenlő házasság, 2005 óta örökbefogadási lehetőségek

Átlagos nyári időjárás: 35⁰C körüli átlaghőmérséklet; párás, de többnyire csapadékmentes nyár

Időeltolódás: +1 óra Magyarországhoz képest

Utazás: közvetlen repülőjárat naponta Budapestről

Bejutás a városba: busszal vagy vonattal közvetlenül

 

LMBTQ események, egyéb fesztiválok:

 

2017. június 1–10. TLVFest (nemzetközi filmfesztivál)

 

2017. június 9. Tel Aviv Pride

Ha Izraelre gondolunk, akkor legtöbbünknek valószínűleg a bibliai kötődésű helyszínek és a sivatagos tájban feltűnő ősi kőépületek jutnak először eszébe. Tel Aviv azonban a nagy múltú ország fiatalabb települései közé tartozik: alapítását 1909-re tehetjük (amikor 66 zsidó család felosztotta egymás között a Jaffa közelében található földeket), városi rangot pedig 1920-ban kapott. Tel Avivot tehát az Európából az „őshazába” visszatérő zsidók alapították kicsit több, mint száz éve, és talán éppen ez a különleges tulajdonsága táplálja mind a mai napig nyitottságát és modernitását.

A város kilenc kerületből áll, amelyek mind önálló arculattal rendelkeznek. Ezek közül a legfontosabb talán Jaffa, ahol a korábbi arab lakosság helyét folyamatosan veszik át a vállalkozó kedvű vagy művészeti érdeklődésű fiatalok. Az északi részen található Ramat Aviv negyedben főleg luxusapartmanok, valamint a Tel Aviv-i Egyetem találhatóak meg. A régi zsidónegyed, a Neve Tzedek szélén található Rothschild Boulevard a turisták népszerű célpontja: a zöldellő fákkal szegélyezett sugárúton számos kis butik, kávézó és kulturális intézmény található, de az üzleti negyed felhőkarcolói is itt magasodnak.

Az építészet szerelmesei itt egy egészen különleges együttes darabjait csodálhatják meg: Tel Avivban van ugyanis a világon a legtöbb – összesen körülbelül 4000 – bauhaus stílusban épült ház a világon egy városon belül. A jellegzetes kialakítású épületeket azok a német építészek tervezték, akik a harmincas években a nácik hatalomra jutása után menekülni kényszerültek hazájukból. Az egyedülálló építészeti hagyaték ápolását a Bauhaus Center végzi, amely a város 100. születésnapján (2009-ben) nagyszabású kiállítással ünnepelte meg modern kincseit, emellett pedig rendszeresen szerveznek városi sétákat is, amelyek során felfedezhetjük ezeket az épületeket.

Jaffa

Ha további kulturális felfedezéseket szeretnénk tenni, akkor érdemes ellátogatnunk Tel Aviv számos múzeuma közül legalább egybe. Habár Tel Aviv történelme nem nyúlik vissza túlságosan régre, az Eretz Israel vagy a Beit Hatfustsot nevű intézményekben mégis sok-sok információt szívhatunk magunkba a helyi zsidóság, valamint Izrael történetéről. A Tel Avivtól nem messze, Holon városában található design múzeum színvonalas kiállításait sem érdemes kihagynunk; a Herzliya művészeti múzeumban pedig a modern és kortárs művészet remekműveivel találkozhatunk. Az sem mellékes szempont, hogy a felsorolt kiállítóhelyeket már csak az őket befogadó egyedülálló épületek miatt is érdemes megnéznünk.

Tel Aviv LMBT életének meghatározó része, hogy nem annyira egyes helyekhez kötődnek az emberek, mint egy-egy bulisorozathoz. Persze, az olyan emblematikus helyek, mint az Evita nevű bár, továbbra is a meleg közösség kedvencének számítanak. Az Evita egyaránt kiváló szórakozást nyújt, ha az egész esténket ott szeretnénk tölteni, de kiindulási pontnak is kiváló, mert itt biztosan kívülről fújják a pultosok a heti partimenetrendet.

Tel Aviv Pride

A bulik mellett persze a tengerparti sütkérezés sem maradhat ki egy közel-keleti nyaralásból. Habár a tolerancia itt is általános, a legnépszerűbb melegbarát strand a Hilton hotel tövében fekvő Hilton Beach, ahol az üvegtornyok tövében könnyen szimpatikus társakra lelhetünk az aranyló homokon.

Az immár 14 éve június elején megrendezett Tel Aviv Pride az egyetlen nyilvános LMBT esemény a Közel-Keleten – talán éppen különleges mivoltából fakadóan ilyenkor olyan vad partit csapnak a helyi erők, ami csak az erejükből kitelik. A tavalyi évben már több, mint százezren vettek részt a felvonuláson, amely a város szívén kígyózott végig. A fesztivál alatt a szórakozóhelyek minden este fergeteges bulikkal készülnek, és természetesen ilyenkor özönlik a legtöbb látogató is a városba.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin