Hírek

„Takarodjatok Lengyelországból!” – Drón rögzítette a homofób támadást

Pénteken a varsói Łazienkowski hídon egy csoport gyászoló épp elhunyt barátjukra emlékezett. A transznemű Milo Mazurkiewicz két héttel korábban önkezével vetett véget életének a hídon, mert úgy érezte: még a pszichológusok, orvosok és terapeuták sem állnak mellette. Halála előtt néhány nappal ezt írta egy Facebook posztjában:

„Elegem van. Elegem van abból, hogy úgy kezelnek, mintha egy darab szemét lennék. Elegem van azokból (pszichológusokból, orvosokból, terapeutákból), akik azt mondják, én nem lehetek az, aki vagyok, mert nem úgy nézek ki. Úgy kezelnek, mintha ez az egész csak a fejemben létezne, és azt mondják, papírokkal kell bizonyítanom. Jobban foglalkoznak azzal, hogyan öltözködök, mint azzal, hogy hogyan érzek. Azt mondják, helyes, hogy a választott nevem semleges hangzású; helyes, hogy a testem nem extrém módon nőies; helyes, hogy a munkahelyemen nem bújtam el (még). Azt mondják, talán abba kéne hagynom (vagy ne próbálkozzak azzal), hogy önmagam legyek, és várjak, amíg az orvosok és a terapeuták majd úgy döntenek, hogy lehetek. Elegem van ebből az egészből. Ez az egész néha arra késztet, hogy még erősebben harcoljak, néha pedig véget akarok vetni az egésznek és befejezni az életemet itt és most. Néha pedig csak sírnék.”

Négy nappal később öngyilkos lett. Halála után egy lengyel aktivista csoport különleges megemlékezéssel készült péntek estére. Egy perces néma csenddel emlékeztek a helyszínen, és egy szivárványzászlót bontottak ki a hídon.

Perceken belül megjelent egy férfi, aki odarohant a zászlóhoz és megpróbálta letépni. A történteket rögzítette az a drón, amit az aktivista csoport használt a megemlékezés megörökítéséhez. A képsorokon látszik, ahogy a férfi dulakodni kezd az őt megakadályozni próbáló emberekkel – a jelenlévők elmondása szerint azt üvöltözte közben, hogy takarodjatok Lengyelországból, és többeket megütött.

 

 

Közzétette: Bart Staszewski – 2019. május 24., péntek

 

Ezzel egy időben ráadásul híd felső részén álló csoportot is váratlan támadás érte, és arcon vágták a csoport fotósát. Bartosz Staszewski, a megemlékezést szervező Pride and Furious csoport aktivistája a GayStarNews-nak elmondta:

„Egy órán belül két, egymástól független csoport is elért minket – olyan homofób emberek, akik nem féltek ránk támadni.”

 

o

 

Szerencsére egyik esetnek sincsenek súlyos sérültjei. A támadás alatt az aktivisták hívták a rendőrséget és azonnali segítséget kértek – de a rendőrök csak 50 perc után jelentek meg a helyszínen. Ha ez nem lenne elég, a helyi médiák elzárkóztak attól, hogy az esetről beszámoljanak, arra hivatkozva, hogy az európai választás hétvégéjén ez túlságosan is átpolitizált téma lenne.

Lengyelország nem áll túl jól az LMBT-jogokat illetően, legutóbb a vizsgált 49 európai országból a 38. helyen végzett. Korábban a lengyel miniszterelnök azt mondta,”az LMBT-jogok külföldi import, ami veszélyezteti a nemzetet.” Nemrég pedig abból lett óriási botrány, hogy ehhez csatlakozva egy lengyel olimpikon is homofób nyilatkozatot tett – ezután a második világháborúban harcoló felkelők egyik jelképes alakja is az elfogadás mellett tett hitet.

 

https://humenonline.hu/vilaghaborus-veteran-osztotta-ki-homofob-olimpikont-lengyelorszagban/

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin