Hírek

Szorulnak vissza az LMBTI-jogok Európában

Május 13-án Osloban tette közzé az ILGA Europe (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) Rainbow Europe című jelentését, amely 49 európai országban vizsgálta az LMBTI-jogok változását az elmúlt egy évben. Sajnos az eredmény elszomorító: a földrész államainak többségében stagnálás, mozdulatlanság, de számos helyen még ennél is rosszabb: visszalépés tapasztalható.

 

 

Utóbbi elsősorban a közép- és kelet-európai régióban tapasztalható: érintve van Lengyelország, Bulgária, Szerbia, Koszovó, valamint a politikai környezet változása, a sajtó- és gyülekezési szabadság, valamint az emberi jogok védelmének visszaszorulása miatt Magyarország és Törökország is.

Hozzá kell tenni: változott a különböző szempontok súlyozása is az előző évek kutatásához képest. Nagyobb jelentőséget kapott a jogegyenlőség, a diszkriminációt tiltó törvények megléte, vagy éppenséggel hiánya, a nemváltoztatás törvényi elismerése, valamint a szivárványcsaládok védelme és a gyűlületbeszéddel és gyűlöletbűncselekménnyel szembeni védelem.

Mindezek alapján elmondható, hogy a 49 fős lista élén immár negyedik éve töretlenül Málta (90%) áll, őt követi Belgium (73%) és Luxemburg (70%). A lista legvégén pedig Örményország (7%), Törökország (5%) és Azerbajdzsán (3%) kullog. Törökország 2015 óta csúszik egyre vissza a listán.

Mint látható, Magyarország a maga 41 százalékával a lista közepe táján található.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin