Hírek

Szudán nem bünteti többé halállal a homoszexualitást

Bár már 2020-at írunk, sajnos még mindig vannak országok, ahol az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot halállal büntetik: Afganisztán, Brunei, Irán, Mauritánia, Nigéria (egyes részei), Katar, Szaúd-Arábia, Szomália, Egyesült Arab Emírségek és Jemen alkotja a jelenlegi listát.

Egy ország ugyanis a napokban örvendetes módon lekerült róla: Szudán

 

Szudán az Északkelet-Afrika térképen

 

A 40 millió lakosú afrikai országban az élet számos területén született reform. Ennek keretében helyezték hatályon kívül a törvényt, amely korbácsolással, valamint halálbüntetéssel fenyegeti az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot (konkrétan az anális közösülést).

Noor Sultan, a helyi Bedayaa LMBTQ-szervezet vezetője a sajtónak elmondta, hogy bár a változás örvendetes, nem tudni, mennyire lesz tartós. Szudánban ugyanis rendszeresek a katonai puccsok, kormányváltások, ki tudja, mikor jön olyan rezsim, amely visszaállítja a régi, úgynevezett szodómia ellenes törvényt.

Sultan emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a halálbüntetés megszűnt, az azonos neműek közötti kapcsolat továbbra is büntetendő: akár hét évet is kaphat, akire rábizonyítják.

Máshol is jelentős változásokat eszközölt a regnáló hatalom: nem számít bűncselekménynek többé az aposztázia, azaz hitehagyás, nem büntethetők többé halállal a 70 év felettiek és gyerekek, viszont büntetendővé vált a női nemiszervek körülmetélése.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin