Nagyvilág

Szivárványvonat és 150 ezer résztvevő a brüsszeli pride-on

Több mint 150 ezren vettek részt a május 20-án tartott brüsszeli pride felvonuláson, közölték a szervezők szombat este. Az esemény témája idén a “Protect the Protest” jelmondat volt, felhívva a figyelmet a tiltakozáshoz való alapvető jog tiszteletben tartására, amelyet a világ számos országában, azon belül Európában is még mindig túl gyakran megtagadnak.

Egyúttal annak az évfordulóját is megünnepelték, hogy 20 évvel ezelőtt, 2003-ban vált lehetővé az azonos nemű párok házassága Belgiumban.

 

 

Az eseményt megelőzően a szervezők hangsúlyozták, hogy egyszerre fontos az ünneplés és a tüntetés is. „A pride egy nagy buli, ahol mindenki önmaga lehet, de még mindig sokat kell tenni az LMBTQ közösség egyenlőségének biztosítása érdekében” – mondta Radjiny Schiltz, a Brussels Pride szóvivője. „Az idei szlogen az Amnesty International egyik kampányából származik, amely a tiltakozáshoz való jog védelmét tűzte ki célul. Mindenki azt hiszi, hogy ez a jog mindenhol garantált, de ez határozottan nem így van. Még mindig sokat kell tenni a szabadságért és a sokszínűségért.”

 

 

Idén első alkalommal vehették részt a felvonuláson a belga hadsereg tagjai az egyenruhájukban, a minisztérium határozott hozzájárulásával: „Számomra személy szerint ez nagyon fontos” – mondta Jesse Arents, a Beldefrac nevű nonprofit szervezet képviselője, amely az LMBTQ embereket képviseli a honvédségen belül. „Több mint 24 éve dolgozom a honvédségnél, de csak 2 éve nőként. Azt az üzenetet szeretném közvetíteni, hogy minden munkahelyen önmagad lehess anélkül, hogy emiatt stresszelned kellene.” A brüsszeli pride-on Alexander De Croo miniszterelnök is jelen volt, aki korábban személyesen húzta fel a szivárványzászlót a rezidenciájára.

Az állami vasúttársaság egy szivárványvonatot állított forgalomba az eseményre, hogy támogassa a diszkrimináció elleni küzdelmet. A szerelvényt nemcsak ezen napon használták, hanem forgalomban marad a mindennapokban a következő hónapokban, így minden bizonnyal még a nyári antwerpeni pride idején is találkozni lehet majd vele.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin