Utazás

Szivárvány a karácsonyi vásárban

Németország meleg fényei Kölnben és Frankfurtban

Rosa Weihnachtsmarkt Frankfurtban / fotó: AP

 

A mézeskalács, a sült alma és a forralt bor illata tölti be a piactereket, a karácsonyi fényben fürdő középkori városközpontok pedig mesebeli hangulatot árasztanak. Az biztos, hogy Németországban hagyományosan nagyon értik a karácsonyi vásárok műfaját, és talán nem is gondolnánk, de ezekből tényleg rengeteg van. Olyannyira, hogy már régóta külön tematikus kitelepülések is léteznek, ezek között pedig LMBTQ vásárokat is találunk.

Rózsaszín karácsonyfák Frankfurtban

Németország egyik legrégebbi karácsonyi vásárának Frankfurt ad otthont, az első ilyen vásárt 1393-ban rendezték meg. A helyi karácsonyi forgatag ötvözi a régit az újjal, akárcsak maga Frankfurt városa a részben újjáépített óvárossal és a modern felhőkarcolókkal. Németország 760 ezer lakosú pénzügyi központjáról szokták mondani, hogy ez a világ legkisebb metropolisza. Kötelező látnivalói mellett érdemes felkeresni a Klaus-Mann-Platzon található angyalszobrot, amit 1994-ben a náci uralom alatt üldözött melegek emlékének szenteltek. Az emlékmű nem véletlenül került ide: a Zeil bevásárlóutcát körülvevő háromszög alakú terület Bermuda-háromszög néven Frankfurt melegnegyedeként ismert, ahol melegbárok és klubok találhatók.

 

 

A város meleg karácsonyi vásárához a Friedrich-Stoltze-Platz felé kell vennünk az irányt. A Rosa Weihnachtsmarkt, azaz a rózsaszín karácsonyi vásár nevű helyszínen a standokat LMBTQ vállalkozók üzemeltetik, és igazán könnyű megtalálni. A vásár nevének is megfelelően a rózsaszín és a lila fények dominálnak, és a rózsaszínű karácsonyfák mellett itt egy négy méteres üstből mérik az italokat.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Heavenue Cologne (@heavenuecologne) által megosztott bejegyzés

 

Pop-art fénytenger Kölnben

Az ünnepi díszbe öltöztetett Köln is hangulatos karácsonyi sétára hívja a látogatókat. A városközpontban gazdagon díszített karácsonyi vásárokat találunk, ahol mindegyiket más-más tematikának szentelik, ezért mindenképpen érdemes felkeresni őket. A fabódékban a különféle kézműves termékek, karácsonyi dekorációk és ajándékok mellett forró gesztenye, hotdog, kandírozott mandula és alma, forró almabor, puncs és forralt bor melengetik a vásározók lelkét és testét a téli hidegben.

Köln Németország egyik legrégebbi városa, ahol a kihagyhatatlan, fenséges méretű dóm számtalan kulturális és történelmi kincs, világhírű múzeum és pezsgő művészeti színtér fölé magasodik. A Római Birodalomtól kezdve kétezer évnyi történelmet tapasztalhatunk meg Kölnben, és aprólékos munkával helyreállított, régi belvárosát annak tudatában érdemes szemlélni, hogy az a II. világháborúban szinte teljesen elpusztult. Ha van rá időnk, a kötelező látnivalók mellett itt a 19. század elejéről származó, híres Melaten-Friedhof temetőt érdemes bejárni, ahol Johann Maria Farina, a kölnivíz feltalálója, vagy Hans Imhoff, a kölni csokoládémúzeum alapítója mellett számos híres kölni LMBTQ személy sírja is található.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Heavenue Cologne (@heavenuecologne) által megosztott bejegyzés

 

A várost szokás Németország legmelegebb településének is nevezni, létszámarányát tekintve itt él az országban a legtöbb LMBTQ ember, emiatt Berlin után Köln kvázi a másik queer főváros is. A helyi meleg karácsonyi vásár, a Heavenue szervezője ugyanaz a csapat, akik a Sexy Cologne partisorozatért is felelnek, így nem meglepő, hogy az ünnepi forgatag fénypontját a showműsorok és az élő fellépések jelentik.

A kölni meleg karácsonyi vásár minden évben a Rudolfplatz körüli gyalogos övezetbe költözik, ahol a színes pop-art stílus és a hófehér girlandok határozzák meg a bódék külsejét. A látvány érdekében itt mindent bevetnek, rengeteg LED, fényfüzér, valamint speciális effekteket tartalmazó dizájn varázsol olyan fénytengert, hogy mindenki könnyen igazi karácsonyi csodaországban érezheti magát.

 

Teaser HEAVENUE Cologne 2019 – Köln’s fröhlichster Weihnachtsmarkt! from SEXY PARTY COLOGNE on Vimeo.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin