Lifestyle

A szivárvány nyomában a felhőkarcolók tövében – Frankfurt am Main

Ha Frankfurt kerül szóba, rögtön az elején érdemes tisztázni, melyikre is gondolunk. Többnyire a Majna-menti, párjánál csaknem tízszer nagyobb metropoliszra, de nem szabad elfeledni, hogy a német-lengyel határon, az Odera partján is van egy Frankfurt. Ezúttal mi is a Majna-menti toronyházak között eredünk a szivárvány nyomába.

Frankfurt am Main látképét a felhőkarcoló-rengeteg határozza meg. Az égbe törő tornyok erdeje nem véletlen, hiszen Frankfurt nemcsak Németország, de Európa egyik legfontosabb pénzügyi központja is: a városban található az Európai Központi Bank székhelye és Európa egyik legnagyobb tőzsdéje. Frankfurt az Európai Unió egyik leggazdagabb városa, és az életminőséget vizsgáló listákon rendre a világ élmezőnyében végez. A megannyi leg a városképben is megmutatkozik. Nemcsak az épületek magassága szédítő, de a tény is, hogy Németország tizenöt legmagasabb felhőkarcolója közül tizennégy Frankfurtban tör az ég felé. (Egyedül Bonn tudta beverekedni magát az első tizenöt közé a 11. helyen álló “Posta-toronnyal”, a Deutsche Post DHL Group székházával.)

 

Frankfurt am Main üzleti negyede, előtérben a Dom-Römer projekt

 

Frankfurt ugyanakkor nem csak a bankok és a tőzsde szürke munkavállalóinak városa, még ha vannak is bizonyosan, akiknek a drága öltönyöket viselő bankárok is megmozgatják a fantáziáját. Frankfurt több egy unalmas pénzügyi központnál, hiszen folyópartja élettel teli, egyedülálló múzeumokkal szolgál, és történelmi városközpontja aprócska mérete ellenére is igazán hangulatos. Bónuszként kincseket rejt, egykori dicső múltjának tanúit, amik valami csoda folytán túlélték nemcsak a II. világháború bombázásait, de később a gazdaság felpörgésekor a modern városrendezéseket is.

Az agglomerációval együtt 2,5 milliós területre a Majna-torony (Main Tower) tetejéről nyílik a legjobb kilátás. A 200 méteres magasságban található kilátószint a legmagasabb a városban, ami a nagyközönség előtt is nyitva áll. (Ugyan a csaknem száz méterrel magasabb Commerzbank-toronyban is tartanak vezetett túrákat, de csak havonta egyszer, csakis csoportok részére, és oda ajánlatos négy hónappal korábban bejelentkezni.)

A Majna-toronytól alig másfél kilométerre található az Alte Gasse, a város meleg főutcája. Hagyományosan a Konstablerwache, a Bleichstrasse és a középkori Eschenheimer-torony határolta
terület számít Frankfurt melegnegyedének. A környéken működnek népszerű melegbárok és klubok, mint a Zum Schwejk, a Babylon Frankfurt, a Lucky’s LM 27, de betérhetünk LMBTQ könyvesboltba, felkereshetjük a LIBS Leszbikus Információs Központot, de itt található Németország egyik első, hölgyekre szakosodott szexshopja is, az InsideHer.

Az Alte Gasse egyik kereszteződésében, a Klaus Mann téren található a Frankfurter Engel (Frankfurti angyal) szobor, ami a náci időszak homoszexuális áldozatainak, valamint az ötvenes-hatvanas években a szexuális orientációjuk miatt meghurcoltaknak állít emléket. Formájában ennél jóval megrendítőbb Tom Fecht képzőművész alkotása a Szent Péter templom udvarán. A téglafalba vert szegek mindegyike egy olyan frankfurti lakost jelképez, aki AIDS-ben halt meg.

A frankfurti LMBTQ közösség létszámát negyven- és ötvenezer fő közé teszik a szakemberek, körükben nem meglepő módon a legnagyobb helyi eseménynek az éves pride, a Christopher Street Day számít. A többnyire csak CSD-ként emlegetett rendezvény itt sokban hasonlít a müncheni Octoberfesthez: az összegyűlteket maga a polgármester köszönti, és a városházára is kikerül a szivárványzászló.

 

A frankfurti városháza, a Römer

 

Frankfurt bőven tartogat felfedeznivalót, elég csak arra gondolni, hogy hatvan múzeum várja a látogatókat, a lista pedig igazán impozáns. Németország egyik legfontosabb gyűjteményét őrzi a Städel, hét évszázad festményeit bemutatva. Ezenkívül itt van az ország második legnagyobb természettudományi múzeuma, ahogy a Német Filmmúzeum, vagy épp a Német Építészeti Múzeum is. Ha pedig már építészet, feltétlenül meg kell említenünk a Dom-Römer projektet. Frankfurt történelmi városközpontja szinte teljesen megsemmisült a II. világháború bombázásaiban. A hatalmas volumenű vállalkozás keretében összesen harmincöt épületet építenek újjá, köztük tizenötöt teljesen rekonstruálnak. A 2004-ben indult projekt már a célegyenesben jár, az idei év végére minden épület elkészül, és 2018-ban többnapos ünnepség keretében adják majd át a hamvaiból feltámadt városnegyedet.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb