Hírek

Szarajevó megfontolja az azonos nemű párok jogi elismerését

A legelső szarajevói pride résztvevői 2019 szeptemberében / Fotó: Fehim Demir

 

Bosznia-Hercegovinában még csak tavaly szeptemberben tartották meg az első pride felvonulást – az európai fővárosok között Szarajevó volt az utolsó, ahol addigra még nem volt hasonló rendezvény. A többi balkáni országhoz hasonlóan homofób viszonyok miatt hatalmas rendőri készültség mellett zajlott a szarajevói pride, ami végül atrocitások nélkül ért véget.

A két részből álló országban, ahol mindkét entitásnak saját parlamentje van, jelenleg nincs lehetőség az azonos nemű párok kapcsolatának jogi elismerésére. Most azonban a bosnyák-horvát föderáció kormánya óvatosan nyit az LMBTQ közösség felé.

Miután több külföldön összeházasodott, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot kötött azonos nemű pár fordult hozzájuk, fontolóra veszi a kormány a helyzet jogi rendezését. Több minisztérium küldötteiből álló tárcaközi munkabizottságot állítottak fel, és a bizottság elnöke, Sead Lisak szerint még ebben a hónapban elkezdik a munkát. A Balkan Insight beszámolója szerint tárgyalni fognak LMBTQ aktivistákkal, akikkel átbeszélik, milyen problémákat tapasztalnak az azonos nemű párok.

Mindez azonban csak a bosnyák-horvát föderációra terjed ki, az ország másik felét alkotó, jóval konzervatívabb Boszniai Szerb Köztársaság nem tervez hasonlót.

Ha a tárcaközi bizottság munkája eljutna a törvényalkotásig, az úttörő jelentőségű lenne a Balkánon, ahol jelenleg még egyik szomszédos állam sem biztosít jogokat az azonos nemű pároknak.

 

 

Milyen Montenegróban melegként felnőni? – Interjú John M. Barac aktivistával

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin