Hírek

Hatalmas rendőri készültség mellett zajlott le az első bosnyák pride felvonulás

Mint arról mi is beszámoltunk tegnap Szarajevóban megtartották Bosznia-Herczegovina első pride felvonulását. A rendezvény különlegességét az adja, hogy ez volt az első ilyen jellegű a délkelet-európai ország történetében.

Az eseményre fokozott rendőri készültség mellett került sor: több, mint ezren védték a felvonulókat nemcsak közvetlenül a helyszínen, az ellentüntetők és közéjük állva, de épületek tetejéről is. Munkájukat kerítések is segítették – utóbbiak sajnos fájdalmasan ismerősek lehetnek az elmúlt tíz év Budapest Pride felvonulásairól is.

 

Sarajevo Pride

 

A felvonulás ellen már előtte lévő nap is kisebb tömeg tüntetett és ez tegnap sem volt máshogy. Maga a felvonulás 2000 bátor résztvevőt vonzott.

Sokat elmond a bosnyák politika hozzáállásáról, hogy Samra Cosovic-Hajdarevic képviselő néhány hónappal ezelőtt, amikor tudomására jutott a felvonulás szervezése, azt mondta: az LMBTQ közösséget el kell szigetelni és lehetőleg minél távolabb tartani a gyermekektől és a társadalomtól.

Mindezek ellenére és a rendőrség felügyeletének köszönhetően nem történt semmilyen fizikai attrocitás a felvonulás ideje alatt.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb