Hírek

Svédország nem ad menedékjogot a meleg fiúnak, akire Iránban a kivégzés vár

 

Svédország elutasította egy tizenkilenc éves fiú menedékjogi kérelmét, aki fél visszatérni szülőföldjére, ahol elmondása szerint a biztos halál vár rá. A skandináv ország úgy gondolja, nem rendelkeznek elég bizonyítékkal, mely megerősítené a fiú történetét, így továbbra is küzdenie kell a menedékjogért, mégpedig minél gyorsabban.

Mehdi Shokr Khodát arra kötelezték, hogy aláírjon egy papírt, melyben ígéretet tesz, miszerint három héten belül elhagyja Svédországot, máskülönben a kitoloncolás vár rá, ám egy ügyvéd szerint erre nem kerülhet sor addig, amíg Mehdi bűncselekményt nem követ el. Az viszont megnehezítheti ott tartózkodását, hogy a menedékjog nélkül nem vállalhat munkát, nem tanulhat, és egészségbiztosításra sem lesz lehetősége – írja a Gay Star News.

Mehdinek nem kell egyedül megvívnia ezt a harcot, hiszen maga mellett tudhatja transznemű nővérét, aki néhány évvel ezelőtt Stockholmba menekült Iránból – sikeresen megszerezve a menedékjogot –, a Svéd Szövetség az LMBTQ jogokért nevű szervezetet, valamint barátját, az olasz nemzetiségű Carlo Rapisardát, akivel 18 hónapja alkotnak egy párt. Ez azonban nem volt elég a bevándorlási hivatalnak.

 

 

Úgy gondolják, a fiú hazudott nekik a szexuális orientációjáról, ahogy arról is, hogy iráni származása ellenére kereszténynek vallja magát. Utóbbiról a bevándorlási hivatal úgy véli, Mehdi nem rendelkezik elég tudással a keresztény vallásról, pedig a tinédzser csupán magánügyének tekinti a vallást, ahogyan azt Iránban tanulta.

„Bizonyítékot akarnak. Carlo és én együtt élünk, szeretjük, és régóta ismerjük egymást. Ez nem elég bizonyíték? […] Iránban vagy muszlim, vagy pedig halott vagy. Ha rájönnek, hogy egy meleg keresztény vagyok, aki menedékjogot próbált kérni egy másik országban, nem fogják megérteni, mit kell átélnem. Ki fognak végezni.”

 

 

Az is megfordult a fiatalok fejében, hogy Mehdi biztonsága érdekében egybekelnek, de ilyen rövid időn belül fogalmuk sincs, hogyan tudnák ezt megvalósítani. Arról nem is beszélve, hogy a házassághoz Mehdinek szüksége lenne lakcímkártyára, amit nyilván nem kaphat meg a svéd kormány beleegyezése nélkül. Az ügyvédjük a fellebbezés lehetőségét tanácsolta a bíróság döntésének tudatában, és véleménye szerint a Mehdi történetéről készült cikkeket is felhasználhatnák arra, hogy megakadályozzák a kitoloncolást.

Mehdi nagy tervekkel érkezett Svédországba, ahonnan nem áll szándékában visszatérni Iránba, ezért is reménykedik benne, hogy sikerül meggyőzniük a bevándorlási hivatalt. Szeretné befejezni a tanulmányait, állást találni, és elkezdeni egy olyan életet, amelyben szabadon lehet meleg és keresztény is.

„Gyógyszerész szeretnék lenni. Az az álmom, hogy gyógyszereket készítsek; hogy jobbá tehessem az emberek életét.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin