Hírek

Hazatoloncolástól és kivégzéstől retteg a Svédországba menekült iráni meleg fiú

Szó szerint a túlélésért küzd az a 19 éves iráni származású meleg fiatalember, aki transz nővérét követve menekült hazájából Svédországba néhány évvel ezelőtt.

Mehdi Shokr Khodát vissza akarják küldeni hazájába, ahol azonban szexuális orientációja és keresztény hite miatt egyaránt halál várhat rá. Fellebezését követően az ítélethirdetés két héten belül várható.

 

Mehdi Shokr Khoda

 

Nem tudok nyíltan melegként élni Iránban. Ahelyett, hogy először megértenének, inkább kivégeznek” – mesélte a szörnyű valóságot. Mehdi 2017-ben költözött Svédországba azt követően, hogy transz nővérét befogadta menekültként a skandináv állam. A fivér abban bízott, hogy az ő indítékai is elég erősek ahhoz, hogy maradhasson. Iránban élő szüleik a mai napig nem tudnak gyermekeik valódi nemi identitásáról és szexuális orientációjáról, így arról sem, hogy Mehdi-nek közel egy éve van barátja a 23 éves olasz Carlo Rapisarda személyében.

Mehdi az angol nyelvű magazinnak elmesélte, hogy a svéd bevándorlási hivatal tavaly év végén utasította el a kérelmét azt álltván, hogy a fiú hazudik. Ő és párja januárban fellebeztek, Carlo tanúskodott is, bizonyítani kívánta, hogy ők valóban egy párt alkotnak, sőt, fél éve együtt is élnek.

 

Carlo és Mehdi

 

Együtt élünk, szeretjük egymást, hosszú ideje ismerjük már egymást – mi más kell még bizonyítéknak?” – teszi fel a költői kérdést az iráni fiú, akinek ügyében a svéd LMBT szövetség is írt levelet a hivatalnak. „Kétség nem fér hozzá, hogy Mehdi meleg és védelemre van szüksége.

A hivatal állítólag nüanszokra hivatkozva utasította el korábban a kérelmet. Az indoklás szerint Mehdi nem tudta kellő részletességgel elmesélni előbújását, valamint hiányos volt a tudása a kereszténységről és egyáltalán: furcsállták, hogy csak azt követően keresztelkedett meg, hogy Stockholmba menekült. „Iránban vagy mohamedán vagy, vagy halott” – magyarázza a kegyetlen tényeket a fiú és hozzáteszi, a tolmács is mihaszna munkát végzett.

Elmesélte azt is, hogy azért nem volt valódi előbújása, mert tinédzser korábban az átlagosnál magasabb hangja miatt egyébként is rendszeresen támadásoknak volt kitéve, nagyon sokat bántották akár fizikailag is. Így nem volt kinek előbújnia.

 

 

Amennyiben a fellebbezést elutasítják, hogy Mehdinek két hete van elhagyni Svédországot. Deportálás esetében biztos abban, hogy előbb utóbb kivégzik szülőhazájában. Bízzunk benne hamarosan pozitív döntésről számolhatunk be!

Iránban a mai napig előfordulnak kivégzések a többségitől eltérő szexuális orientáció miatt.

Az első iráni pride-ot – magyar szemmel hihetetlennek tűnő körülmények között – tavalyelőtt tartották meg:

 

Megtartják első pride-jukat az irániak – Humen Online

Iránban a mai napig az életével fizethet az, akiről kiderül, hogy saját neméhez vonzódik. Így aztán egy hatalmas, több ezres, vagy akár több tízezres pride a főváros, Teherán utcáin valószínűleg sokáig álom marad csupán. De egyre növekszik azoknak a száma az LMBTI-közösségben, akik nem akarnak a tökéletes napra várni és már most kiállnak magukért és …

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin