Kultúra

Suicide Squad – Az öngyilkos osztag

Tudom, tudom, már megint egy képregényfilm – az utóbbi hónapok (vagy évek) szuperhős-dömpingje megállíthatatlanul tör előre. Ha már unjuk a Marvel-filmek ikszedik részét, de szeretjük a zsánert, akkor szerencsések vagyunk: a másik nagy képregény-univerzum is beindította szuperszonikus motorjait. Aki pedig nem szereti, az is tegyen egy próbát, mert most valami egészen rendhagyó készül.

SuicideSquad_csapat

A DC-univerzum eddigi filmes adaptációi elég felemásra sikeredtek. A Batman-szérián kívül egy-egy kisebb siker előfordult még, de egyelőre inkább a homlokráncolás lehet az első reakciónk, mikor végignézünk a megjelent filmek listáján, melyek csúcsát természetesen Christopher Nolan Sötét lovagja képviseli. Az alját meg inkább hagyjuk – halottról jót vagy semmit. A probléma talán ott lehet, hogy a DC szuperhősei általában kevésbé cizellált karakterek. Ha egymás mellé tesszük Supermant és mondjuk Magnetót, akkor az előbbi egy kétdimenziós fekete-fehér, míg az utóbbi egy 3D-s IMAX film – csak, hogy erőltetett párhuzammal éljek. Ezt persze nem róhatjuk fel Clark Kentnek és társainak, hiszen ők voltak az első klasszikus képregényhősök, akik már akkor kívül hordott alsógatyában repkedtek, mikor az X-Men még a fasorban sem volt. Az abszolút jót vagy a természet pusztító erejét képviselték. Az elmúlt évtizedekben sem sikerült különösebb mélységet vinni ezekbe a karakterekbe – meggyőződésem, hogy jó Superman-film sohasem lesz. Batman lehet az egyetlen kivétel: ő száz százalékig ember, emberi motivációkkal. Nem véletlen, hogy csak ő tud egyedül elvinni egy egész filmet a hátán. Ha viszont valamit nagyon tudtak a DC szerzői, akkor szupergonoszt gyártani. Negatív hőseik sokkal életszerűbbek és bonyolultabb személyiségek, mit a jófiúk. Ez persze személyes vélemény, de például Batman bármelyik ellenfele alaposabban árnyalt karakter, mint a sokszor emlegetett vörös köpenyes. És itt el is érkeztünk a jelenlegi film, a Suicide Squad legnagyobb erősségéhez: csak negatív karakterek szerepelnek benne! Bár a Batman Superman ellen alkotói tényleg mindent megtettek, hogy életet leheljenek a franchise-ba, ez a huligán csapat vetheti meg a DC lábát a mozitermekben.

A Denevérember már betett pár olyan veszélyes arcot a dutyiba, akik mindenre hajlandóak azért, hogy újra kiszabadulhassanak. Egy titkos állambiztonsági szervezet, az A.R.G.U.S. kiválogatta közülük a leggonoszabbakat, és különleges börtönökben helyezte el őket: úgy, hogy semmiképpen ne szökhessenek meg. A kilenc rosszfiúnak és rosszlánynak szabadságáért cserébe szolgálatot kell vállalnia: a gonoszok kénytelenek jót cselekedni. Létrejön az Öngyilkos Osztag, mely akkor indul bevetésre, ha az emberiség már nagy bajban van. És hát, ahogy az errefelé lenni szokott, meg is érkezett a nagy baj. De ha a rossz arcok a jó arcok, akkor ki a rossz-rossz arc? A történet annyira titkos, hogy erről a bemutatóig semmit nem lehet tudni. Azonnal be is indultak a spekulációk. Mert persze ott van Joker, de az előzetesek alapján valami sokkal brutálisabb, sokkal földönkívülibb gonosszal kell majd a gonoszaknak megküzdeniük. Sztárokból nincs hiány: a húzónév Will Smith és Jared Leto, de még sorolhatnánk hosszasan. Mindannyiunk Gézája, Ben Affleck is magára rántja ugyanis a denevérgúnyát. A film abszolút sztárja azért mégiscsak az infernalitás csimborasszója, Joker. Jared Leto kiváló választás volt a szerepre – meg merem kockáztatni, hogy jobb lesz, mint Heath Ledger volt. Kicsit ugyan megkattant a forgatás alatt és (szerinte) viccesebbnél viccesebb tréfákat űzött a stábbal (kinek döglött patkányt, kinek használt óvszert küldött). A forgatáson egyébként is volt egy külön pszichológus, aki próbálta egyenesben tartani a gonoszságban lubickoló színészeket.

SUICIDE SQUAD

Az év elején olyan pletykák kaptak szárnyra, melyek szerint a film egyes jeleneteit a stúdió kérésére újra kellett forgatni. Állítólag az első előzetesben prezentált humor – ami egyébként kevéssé van jelen a DC világában – annyira bejött a közönségnek, hogy még több jelenettel akarták kompenzálni a világ esetleges pusztulásának sötét képeit. Ayer a Twitteren hűtötte le a rémhírgyártókat: a stúdiónak annyira bejött a film, hogy szabad kezet kapott és hozzácsapott még pár jelenetet a kész filmhez. Ami viszont tényleg felmerült, az a film korhatár-besorolásának megváltoztatása. A Deadpool sikere után hirtelen mindenki 18 pluszos filmet akart az erőszakra és az altesti humorra kiéhezett közönség elé tenni. Ugyanakkor az amúgy sem piskóta mozit (ami egyébként így is 16-os karikát kapott) már nem tudták ilyen mértékben megváltoztatni. De sebaj! A folytatás már biztosan csak felnőtteknek szól majd, és 2017-ben már mozikba is kerül, ha minden jól megy. A San Diego-i Comic Con – ami gyakorlatilag a kocka-univerzum középpontja minden évben – a Suicide Squadtól lesz hangos. A Warner és a DC Entertainment nem spórolt semmit, ami a film marketingjét illeti. Van is hová igyekezniük, hiszen a Marvel már egész utcahosszal előttük van a bevételeket (és a minőséget) tekintve. Hajrá, hajrá!

(Suicide Squad)
Színes, amerikai-kanadai akciófilm, 2016
Bemutató: augusztus 4.
Rendező: David Ayer
Forgatókönyvíró: David Ayer
Operatőr: Roman Vasyanov
Producer: Charles Roven, Richard Suckle
Szereplők: Margot Robbie, Jai Courtney, Scott Eastwood, Cara Delevingne, Ben Affleck, Will Smith, Jared Leto, Joel Kinnaman, Adewale Akinnuoye-Agbaje

Robi

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin