Itthon

LMBTQ dokumentumfilmek a 20. Verzió filmfesztiválon

Kép: Verzió Filmfesztivál

Idén 20. alkalommal rendezik meg a Verzió Filmfesztivált. A filmeket november 22. és 29. között lehet a mozikban megtekinteni Budapesten a Toldi és a Corvin moziban, valamint vidéken Szegeden, Szombathelyen, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon és Pécsen. Az online Verziótékában november 30. és december 10. között lehet megnézni az alkotásokat.

A programok között továbbá megtalálható a Young Critics filmkritikus workshop és a DocLab történetfejlesztő és vágó workshop. Ezen felül a Verzió Specials szekció, a Budapesti város/arc/képek filmjei és Peter Nestler rendező retrospektív vetítései ingyenesen lesznek megtekinthetők, regisztrációt követően.

A dokumentumfilmek között idén is vannak olyan alkotások, melyek az LMBTQ közösséggel foglalkoznak. Érdemes azonban a többi film közül is csemegézni, mivel fontos társadalmi kérdéseket feszegető alkotásokat láthatnak a nézők.

Fanni kertje

A Fanni kertje Somogyvári Gergő rendezésében két, a társadalomból elmenekülő, már-már mesebeli lény mindennapjairól szól, akik egy Budapesthez közeli erdőben élnek. Fanni, a családjából kitaszított 19 éves transz tinédzser és Laci, a keménykötésű, egykori gyári munkás. A két egymásra utalt ember egyfajta apa-lánya kapcsolatban próbál családot és otthont létrehozni. Az intim hangulatú film, mely a Verzió Filmfesztiválon debütál, egy különös felnőtté válás történeten keresztül mesél az emberi kapcsolatok fontosságáról és a feltétel nélküli elfogadásról.

Az alkotás a magyar versenyszekcióban indul.

 

Aki nem vagyok

Skovrán Tünde filmje a diák- és elsőfilmes szekcióban látható a fesztiválon. Az Aki nem vagyok idén januárban debütált a South by Southwest (SXSW) filmfesztiválon. Sharon-Rose Khumalo dél-afrikai szépségkirálynő identitásválságba kerül, mikor megtudja, hogy interszex. Az egyetlen, aki hajlandó segíteni neki, egy férfiként élő interszex aktivista. A két párhuzamos, de széttartó történet közelről mutatja meg, milyen egy férfiakra és nőkre leosztott világban élnie azoknak, akik mindkét nembe vagy egyikbe sem tartoznak.

 

A teljes program megtekinthető a fesztivál honlapján.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin