Gasztronómia

Sokszínűség Egerből

Egy pohár borban benne van minden, amit a természet adhat. Legyen szó akár egy selymesebb, lágyabb, vagy egy karakteresebb ízvilágról, minden bornak lelke van, és különbözőségük adja meg azt a sokszínűséget és egyediséget, amit Kovács Nimród boraiban is felfedezhetünk.

 

 

Eger és a Kovács Nimród-borok története

Az egri borvidék a magyar bortermelő vidékek közül az egyik legkiemelkedőbb. Ha az egri borokat említjük, akkor kétségkívül mindenkinek először az egri bikavér jut eszébe, de a kicsit tapasztaltabb borfogyasztók tudják, hogy számos kiváló szőlőfajtából készülnek itt fehér-, illetve vörösborok. Egerben kirándulva pedig vétek lenne a borospincéket kihagyni, ráadásul nagyon könnyen megközelíthetőek a város központjából, így kötelező programnak számítanak.

Kovács Nimród számára mindig is fontos volt a magyar borok minőségének visszaépítése és a borok reputációja nemcsak itthon, hanem külföldön is. Ezért indította el a Monarchia Borkereskedést a Pók Polónyi Pincével partnerségben – ebből lett először a Monarchia Winery, majd 2009-től már a saját nevével fémjelezve születnek a borai.

Az egri bortermő vidékről összesen 14 fajta Kovács Nimród-bor származik, amelyek már nemcsak hazánkat, hanem a világot is bejárták. New Yorktól Amszterdamon át egészen Sanghajig tudják ma már, milyen sokszínű nedű kerül minden évben a palackokba az egri szőlőtőkékről, amelyek három szőlőterületről származnak. Az összesen 30 hektáron elhelyezkedő szőlőültetvényeken chardonnay, pinot noir, pinot gris, syrah, merlot és cabernet franc fajták teremnek, de a borászat büszke a hagyományos magyar szőlőfajtáira, a furmintra és a kékfrankosra is. Nem véletlen tehát, hogy a KNW (Kovács Nimród Winery) kollekció is ennyire színes.

 

 

Borok a zene szerelmeseinek

Nimród New Yorkban töltött évei alatt szeretett bele a jazz világába, amihez pluszban Gyémánt László festőművész munkái párosultak – aki egyébként előszeretettel festett jazz aláfestésre. A zene és a képzőművészet párosításához már csak a kiváló borok hiányoztak, így került egymáshoz közel a kultúra és a bor a Monopole All that Jazz borkollekcióban. A boroknak pedig önálló személyiség is dukál, ami a zenén keresztül testesült meg, így született meg Dixie, Cool, Blues Kékfrankos, Rhapsody Egri Bikavér és a Soul Syrah.

Bevallom őszintén, hogy a vörösborok alapvetően nem állnak hozzám annyira közel, inkább a fehérbort preferálom. Néha azonban kifejezetten jólesik egy pohár vörösbor, amelyből a syrah szőlőfajta a kedvencem. Egy borkóstoló alkalmával, a vörös tételekhez érve ezért is vártam, hogy a Soul Syrah kerüljön a poharamba. Az első korty után pedig már értettem is, hogy miért ezt a nevet kapta a bor, hiszen lélekmelengető hatása az első csepptől érezhető volt számomra.

A kedvenc fehér tételeim

Ahogy az imént említettem, a fehérborok picit közelebb állnak hozzám, ezért természetesen nem hagyhatom ki, hogy kiemeljem két abszolút kedvenc tételemet: a Battonage Chardonnay-t és a SKY Furmintot. Ha választani kellene a kettő közül, akkor a Battonage-ra tenném a voksomat, de ez azért is van, mert a chardonnay egyébként is egyik kedvenc szőlőfajtám.

A SKY Furmint viszont Eger történelmi Nagy-Eged-hegyén termő furmintból készül, 9 hónapon át tartó hordóban érleléssel. A halvány aranysárga színű nedű az idei évben a VinAgora Nemzetközi borversenyen nemcsak egy aranyérmet, de a legjobb magyar furmintnak járó díjat is bezsebelhette.

A díjnyertes zászlóshajós

A Kovács Nimród borászat büszkesége, az NJK szintén a Nagy-Eged-hegyen termő szőlőkből született. A 60 százaléknyi kékfrankos és 40 százaléknyi syrah házasításából született bornak már a palackja is annyira előkelő, hogy egy cseppet sem csodálkozom azon, hogy ez a tétel számít a borászat zászlóshajósának. Az pedig már szinte magával értetődő, hogy az NJK idei VinAgora borversenyről szintén egy aranyérmet vitt haza.

 

 

A Kovács Nimród-borok és a sokszínűség

Nimródnak és a borászatnak mindig nagyon fontos volt a világra való nyitottság, valamint a sokszínűség szeretete és tisztelete. Ez már a 14 fajta borukban is megnyilvánul. Minden egyes bornak önálló egyénisége van, és ezek az egyedi borok alkotják azt a kerek egészet, amitől nemcsak a boraik, de a világ ilyen színes lesz. Mi pedig ebben a sokszínűségben megtalálhatjuk azt, ami nemcsak az ízlésünkhöz, de az egyéniségünkhöz és a szívünkhöz is közel áll. Hiszen egy jó bor a lelkünket és a szívünket is megérinti.

A Kovács Nimród borok megvásárolhatók a Monarchia borszaküzletben (1052 Budapest, Haris köz 2.) vagy megrendelhetők online ITT.

Erdei Zsolt

Instagram: @ezsoltee

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin