Nagyvilág

Soha ennyi brit nem támogatta még a házassági egyenlőséget

Pontosan egy évtizede annak, hogy a brit parlament alsóháza megszavazta az azonos nemű párok házasságának törvénybe iktatását. És ma, tíz évvel a jogszabály elfogadása után rekordszámú ember mondja azt a szigetországban, hogy támogatja azt.

A YouGov július harmadikán közzétett új kutatása szerint a britek 78 százaléka támogatja a házassági egyenlőséget, ami a szervezet által eddig mért legmagasabb arány.

A YouGov 2011 februárjában végzett felméréséhez képest jelentős a növekedés. Akkor 42 százalék mondta azt, hogy támogatja az egyenlő házasságot, 21 százalék pedig egyenesen ellenezte. Ma már csak minden hatodik brit ellenzi, bár a támogatottság az elmúlt évtizedben tapasztalt folyamatos emelkedés után 2019 óta a háromnegyedes többség körül stagnál.

A legfrissebb kutatás során a megkérdezett közel fele (47 százalék) mondta, hogy ismer olyan embert, aki azonos nemű párjával él házasságban. Nem meglepő módon az erre igennel felelők aránya az LMBTQ+ britek körében magasabb (64 százalék). Emellett a válaszadok 84 százaléka osztotta meg, hogy ismer valakit, aki meleg, biszexuális vagy leszbikus.

Az azonos nemű párok házasságának támogatottsága a 65 év alattiak körében 79 és 83 százalék között mozog, a 65 év felettiek 62 százaléka támogatja a törvényt – több mint kétszer annyian, mint a törvényt ellenzők 29 százaléka.

Ez jelentős változás a korábbi felméréseinkhez képest – 2011 szeptemberi felmérésünkben a 60 év felettieknek csak 27 százaléka támogatta az azonos neműek házasságát” – írta a YouGov a felmérésről szóló összefoglalójában.

 

Történelmi csúcson a házassági egyenlőség támogatottsága Lengyelországban

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin