Hírek

Skóciában lesz először tananyag az LMBTQ történelem és kultúra

Skócia hamarosan történelmet ír. Az iskolák ugyanis tanterv-bővítésen esnek át, amelynek keretében a diákok ezentúl megismerkednek az LMBTQ történelemmel. Ennek előfeltétele, hogy a miniszteri tanács elfogadja a TIE (Ideje az Integrált Oktatásnak) kampány javaslatát.

A diákok nemcsak az LMBTQ egyenlőség történelméről fognak tanulni, hanem arról is, hogyan kezeljék a homo- és transzfóbiát, valamint az LMBTQ identitás különböző árnyalatairól is többet tudhatnak majd meg. Mindemellett a szexuális felvilágosító órákat is átszervezik, hogy az LMBT+ közösség diákjai is felkészültek lehessenek.

Skóciában ez hatalmas előrelépésnek számít, hiszen tizenhárom évvel ezelőtt például a tanárok már azzal is veszélyeztették állásukat, ha csupán megemlítették a homoszexualitást a tantermekben. Ezen felül a pedagógusok nem használhattak oktatási eszközül olyan könyveket vagy filmeket, amelyekben LMBT+ témák szerepeltek, és nem tehettek semmi olyat, amivel azt sugallták volna, a homoszexualitás elfogadható.

Egy tanulmány szerint az országban tízből kilenc iskola LMBT+ tanulói tapasztaltak homofóbiát, míg 27%-uk követett el öngyilkossági kísérletet a gyűlölködés miatt. A kmapány támogatói abban reménykednek, hogy az új tanrend változtat ezen.

Ez egy monumentális győzelem a kampányunk számára, és egy történelmi pillanat az országunknak” – mondta Jordan Daly, a TIE társalapítója. „Amikor globális bizonytalanság van az egész világban, ez erős és világos üzenetet közvetít az LMBTI fiataloknak, és így tudni fogják, hogy Skóciában igen is értékelik őket.

Skócia valóban hatalmas változáson ment át az elmúlt években. 2015 óta házasodhatnak az azonos nemű párok:

Összeházasodtak az első meleg párok Skóciában – Humen Online

Ahogy az óra elütötte az éjfélt, megköttettek az első melegházasságok Skóciában. Joe Schofield és partnere, Malcolm Brown 0 óra 1 perckor mondták ki a boldogító igent szilveszter éjszakáján, humanista ceremónia keretében – mivel ezt Angliában és Wales-ben egyelőre nem ismerik el, így polgári szertartásra is szükség volt.

Frigyüket a Skót Egyház is elismeri:

Újabb egyház ismerheti el az azonos neműek házasságát – Humen Online

Skóciában 2015 január óta törvényes az azonos nemű párok házassága. A skót egyház azonban, amelyhez az országrész lakosságának negyede tartozik, nem ismeri el a házassági egyenlőséget. Bár ellentmondásos módon, amit nem lehet a híveknek, azt lehet a lelkészeknek. Számukra ugyanis már tavaly megvalósították a jogegyenlőséget. Május 25-én, jövő csütörtökön azonban ebben is változás állhat be.

Sőt, még a katolikus egyház is nyíltan elítéli a homofóbiát:

Skóciában a katolikus egyház is szembe száll a homofóbiával – Humen Online

A napokban jelentették be, hogy a skót katolikus egyház is besegít az iskolai homofóbia elleni harcba. A programot egyébként a skót politikusok széles köre is támogatja. Time For Inclusive Edication (Befogadó Oktatás Ideje [TIE]) nevű programot arra hozták létre, hogy olyan tanári továbbképzéseket találjanak ki, amelyek során az oktatók megtanulják, miként vegyék fel a harcot …

Arról, hogy Skóciában milyen transzneműként felnőni egy korábbi interjúban foglalkoztunk:

Ilyen Skóciában transzneműként felnőni – Humen Online

Ország: Skócia (az Egyesült Királyság része) Főváros: Edinburgh (468 ezer fő) Államforma: Alkotmányos monarchia Népesség: 5,2 millió fő Homoszexualitás: 2015 óta törvényes az azonos neműek házassága Január végén a skóciai Glasgowba repültem. Szitáló hó, napsütés és szemerkélő eső váltogatta egymást a történelmi belvárosban, amelynek jó pár épülete lehetett volna akár a Harry Potter forgatási helyszíne …

És bemutattunk egy skót meleg párt is, akik immár több, mint 34 éve vannak együtt:

„Mindenki életében eljön a pillanat, amikor az álmait meg akarja osztani valakivel” – Egy 34 éve együtt élő skóciai meleg pár története – Humen Online

Ország: Skócia (az Egyesült Királyság része) Főváros: Edinburgh (468 ezer fő) Államforma: Alkotmányos monarchia Népesség: 5,2 millió fő Homoszexualitás: 2015 óta törvényes az azonos neműek házassága Paullal egyetlen alkalommal, két évvel ezelőtt találkoztam a skóciai Glasgow-ban. Egy vacsorával egybekötött fogadáson ült mellettem, és nagyon élvezetes társaságnak bizonyult.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin