Hírek

Skóciában lesz először tananyag az LMBTQ történelem és kultúra

Skócia hamarosan történelmet ír. Az iskolák ugyanis tanterv-bővítésen esnek át, amelynek keretében a diákok ezentúl megismerkednek az LMBTQ történelemmel. Ennek előfeltétele, hogy a miniszteri tanács elfogadja a TIE (Ideje az Integrált Oktatásnak) kampány javaslatát.

A diákok nemcsak az LMBTQ egyenlőség történelméről fognak tanulni, hanem arról is, hogyan kezeljék a homo- és transzfóbiát, valamint az LMBTQ identitás különböző árnyalatairól is többet tudhatnak majd meg. Mindemellett a szexuális felvilágosító órákat is átszervezik, hogy az LMBT+ közösség diákjai is felkészültek lehessenek.

Skóciában ez hatalmas előrelépésnek számít, hiszen tizenhárom évvel ezelőtt például a tanárok már azzal is veszélyeztették állásukat, ha csupán megemlítették a homoszexualitást a tantermekben. Ezen felül a pedagógusok nem használhattak oktatási eszközül olyan könyveket vagy filmeket, amelyekben LMBT+ témák szerepeltek, és nem tehettek semmi olyat, amivel azt sugallták volna, a homoszexualitás elfogadható.

Egy tanulmány szerint az országban tízből kilenc iskola LMBT+ tanulói tapasztaltak homofóbiát, míg 27%-uk követett el öngyilkossági kísérletet a gyűlölködés miatt. A kmapány támogatói abban reménykednek, hogy az új tanrend változtat ezen.

Ez egy monumentális győzelem a kampányunk számára, és egy történelmi pillanat az országunknak” – mondta Jordan Daly, a TIE társalapítója. „Amikor globális bizonytalanság van az egész világban, ez erős és világos üzenetet közvetít az LMBTI fiataloknak, és így tudni fogják, hogy Skóciában igen is értékelik őket.

Skócia valóban hatalmas változáson ment át az elmúlt években. 2015 óta házasodhatnak az azonos nemű párok:

Összeházasodtak az első meleg párok Skóciában

Frigyüket a Skót Egyház is elismeri:

Újabb egyház ismerheti el az azonos neműek házasságát

Sőt, még a katolikus egyház is nyíltan elítéli a homofóbiát:

Skóciában a katolikus egyház is szembe száll a homofóbiával

Arról, hogy Skóciában milyen transzneműként felnőni egy korábbi interjúban foglalkoztunk:

Ilyen Skóciában transzneműként felnőni

És bemutattunk egy skót meleg párt is, akik immár több, mint 34 éve vannak együtt:

“Mindenki életében eljön a pillanat, amikor az álmait meg akarja osztani valakivel” – Egy 34 éve együtt élő skóciai meleg pár története

Previous post

Ismerd meg a Mr. Gay Hungary 2018 zsűrijét!

Next post

Ezra Miller: nem tekintek magamra sem férfiként sem nőként