Hírek

Összeházasodtak az első meleg párok Skóciában

Ahogy az óra elütötte az éjfélt, megköttettek az első melegházasságok Skóciában. Joe Schofield és partnere, Malcolm Brown 0 óra 1 perckor mondták ki a boldogító igent szilveszter éjszakáján, humanista ceremónia keretében – mivel ezt Angliában és Wales-ben egyelőre nem ismerik el, így polgári szertartásra is szükség volt. Nem akárkik voltak a tanúk sem: Liz Lochhead, Skócia nemzeti költője és a törvény megszavazásában jelentős szerepet játszó Marco Biagi képviselő, aki ugyancsak meleg. Képünkön Joe és Malx az őket összeadó Ross Wright-tal, a skóciai Humanista Szövetség celebránsával látható.

B6IMTnTCYAA7JyV

Az első leszbikus pár, Susan és Gerrie Douglas-Scott is ugyanekkor kelt egybe, és ők is a humanista szertartást választották. Ezen a menyegzőn is illusztris vendégek vettek részt: a hölgyek tanúi Nicola Sturgeon skót miniszterelnök és Patrick Harvie biszexuális Zöld Párti képviselő voltak. Douglas-Scotték 18 éve vannak együtt, 2006-ban jegyeztették be élettársi kapcsolatukat és öt felnőtt gyermekük van.

P-09407666-f6a0-4699-99d9-ae9222a4abda

A skót parlament még februárban szavazta meg az azonos neműek házasságkötéséről szóló törvényt (108-15 arányban), amely 2014. december 16-án lépett életbe. Mivel az ottani szabályozás szerint 15 nappal az esküvő előtt be kell jelenteni a házasodás szándékát, így legkorábban az újév első napján kelhettek egybe a helyi párok. Ez a várakozási idő azokra nem vonatkozik, akik bejegyzett élettársi kapcsolatuk státuszát ceremónia nélkül szeretnék házasságra változtatni: két hét alatt több, mint 250 pár kérelmezte ezt a procedúrát.

Jelenleg tehát az Egyesült Királyság területén csak Észak-Írországban nem köthetnek még házasságot az azonos nemű párok. A jelentős egyházi kapcsolatokkal rendelkező Demokratikus Unionista Párt (DUP) ugyanis folyamatosan útját állja az ezirányú törekvéseknek. Az Egyesült Királyságtól függetlenül kormányzott brit koronafüggőségek, azaz Jersey, Guernsey és Man szigetén is várni kell még a házassági jogegyenlőségre.

 

Forrás: PinkNews

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin