Hírek

Róma polgármestere tömegesen fog „összeadni” párokat

Amíg az olasz parlamentben az azonos nemű személyek házasságkötéséről vitáznak, Ignazio Marino, Róma polgármestere egy egész napon át tömegesen fog bejegyezni élettársi kapcsolatokat, hetero és meleg pároknak egyaránt.

Ignazio Marino (középen) a tavalyi római Pride-on
Ignazio Marino (középen) a tavalyi római Pride-on

Habár az országban egyelőre tiltott az azonos nemű párok házasodása, Rómában – és még néhány régióban – a helyi szabályozás szerint bejegyzett élettársi kapcsolatra lehetőségük van. A május 21-ei esemény a római Rainbow Week része, amelyet a homofóbia elleni harc nevében, konkrétabban pedig annak apropóján tartanak, hogy egy iskolásfiú öngyilkos lett, mert társai bántották szexuális orientációja miatt.

Január 13-án meleg-napot tartottak a polgármesteri hivatalban
Január 13-án meleg-napot tartottak a polgármesteri hivatalban

Róma polgármestere már többször került összetűzésbe a parlamenttel annak ügyében, hogy legalább a külföldön köttetett házasságokat ismerje el hivatalosan az ország. Milánó polgármesterének, Giuliano Pisapiának hasonló törekvései miatt jogi megtorlásban is része volt.

Január 13-án meleg-napot tartottak a polgármesteri hivatalban

Az Európai Unió igyekszik minden tagállamában elérni, hogy az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolata illetve házassága törvénybe legyen iktatva. Matteo Renzi, Olaszország miniszterelnöke is arra biztatta az országgyűlési és helyi képviselőket, hogy ilyen irányba mozdítsák el a dolgokat. A volt olasz miniszterelnök Silvio Berlusconi tavaly ugyancsak azt nyilatkozta, hogy támogatja a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

matrimoni-gay-roma

Imma Battaglia LMBT aktivista és városi tanácsos a következőket nyilatkozta a Corriere della Sera nevű lapnak: „Az esemény a szerelem ünnepe lesz, de egyben nagy politikai nyomást is fog gyakorolni a döntéshozókra, hogy betömjék azt a jogi lyukat, am megnehezíti a homoszexuális emberek életét. Vessünk véget a diszkriminációnak: ezt az üzenetet küldi Róma.”

matrimoni-gay-roma

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin