Nagyvilág

Rekord pénzbírságot kapott a Grindr, mert eladta a felhasználók adatait

 

Átszámítva közel 3,5 milliárd forintos pénzbírságot szabott ki a Grindr-re a norvég adatvédelmi hivatal, mert a cég legalább öt esetben törvénytelen módon adta el felhasználói adatait, számol be róla a The New York Times. Ez a büntetés az eddigi legnagyobb, amelyet a hivatal valaha megállapított, és eléri a meleg randiapp globális éves bevételének 10 százalékát.

A súlyos büntetés oka, hogy az öt reklámozóhoz érzékeny adatok kerültek, ráadásul például a Twitter saját hirdetési platformján keresztül további több mint 100 üzleti partnere fért hozzá. A Grindr jogosulatlanul adta át a felhasználók IP címeit, reklámazonosítóit, GPS adatait és életkorukat, mindezt a felhasználók beleegyezése nélkül.

A hivatal érvelése szerint a Grindr csaknem a világ minden országában jelen van, így a kiadott adatok, főleg a helymeghatározásra vonatkozó GPS adatok súlyos veszélybe sodorhatják azokat, akik olyan országokban élnek, ahol a homoszexualitásért börtön- vagy akár halálbüntetés is kiszabható.

„Azt próbáljuk megértetni ezen applikációkkal és szolgáltatókkal, hogy ez a gyakorlat – azaz hogy nem tájékoztatják a felhasználókat, hogy nem rendelkeznek hozzájárulással az adataik megosztásáról – teljességgel elfogadhatatlan”

 

– nyilatkozta Tobias Judin, a norvég adatvédelmi hivatal nemzetközi részlegének vezetője. A Grindr szóvivője szerint az összes európai felhasználótól többször is megkapták az érvényes jogi hozzájárulást, és abban a hitben voltak, hogy ez a gyakorlatuk első osztályú a randialkalmazások között. A cég kész arra, hogy minderről párbeszédet kezdjen a norvég hatósággal.

Erre február 15-ig van lehetőségük, ezt követően az adatvédelmi hatóság meghozza a végső döntését az ügyben.

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés