Kultúra

Queerbaitinggel vádolják a Harry Potter-színdarab íróit

Potter-fanok és LMBT-aktivisták azzal vádolják a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarab íróit, hogy csak azért tettek bele a darabba utalásokat bizonyos szereplők szexualitására, hogy több nézőt és olvasót szerezzenek.

Új fogalommal ismertetünk meg titeket: queerbaiting, amit nagyjából „queercsalogatásnak” lehetne fordítani. Ennek az a lényege, hogy írók, szerzők a műveikben csak azért, hogy az LMBT-közösségben minél nagyobb olvasótábort találjanak maguknak, a művükben azonos nemű kapcsolatokról hintenek el információkat, de ezek a kapcsolatok aztán sosem teljesednek be.

Nos, ilyen vádakkal támadták meg a legújabb Harry Potter történet, a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarab íróit, Jack Thorne-t, J.K. Rowlingot és John Tiffanyt. Hogy pontosan mit is kifogásolnak, azt mindjárt leírom, de azok, akik a szövegkönyv magyar megjelenése előtt nem szeretnének semmilyen apró spoilert megtudni, hagyják abba az olvasást, és térjenek vissza rá október végén.

harryp_640x345_acf_cropped

Akkor mi is az, ami kiakasztott egy csomó ember? Az írók több információmorzsát is elhintettek arról, hogy Albus Potter és Scorpius Malfoy között több is van egyszerű barátságnál. „A szerzők szándékosan alapoztak meg egy rajongói teóriát, folyamatosan potyogtatták a megjegyzéseket, de aztán nem írták le, hogy ez a két 11 éves srác meleg” – mondta Jameson Ortiz, LMBT aktivista a The Guardiannek. – „Ez egyszerűen queerbaiting, hiszen pontosan tudták mit csinálnak, és hagyták, hogy a rajongók horogra akadjanak. Folyamatosan utaltak arra, hogy ez a kapcsolat mennyire hiteles, mély és tökéletes, aztán egyszerűen a betetőzését kivágták a történetből.”

Hogy még jobban hangot adjanak frusztráltságuknak, pár rajongó újra írta azokat a bizonyos részeket, így az új változatban Scorpius randira hívja Albust, sőt, csókolóznak is.

Rowling még nem reagált ezekre a vádakra, de tudvalevő, hogy gyakran emel szót a bigottság ellen, valamint többször is kijelentette „a homofóbia nem más, mint a emberek szeretetétől való félelem”. De ha úgy vesszük, többször is tetten lehetett érni Rowlingot queerbaitinggel: először talán akkor, amikor az utolsó Harry Potter-könyv után elmondta, Dumbledore meleg volt, vagy amikor egy rajongói kérdésre a Twitteren leírta, biztosan járnak a Roxfordba LMBT-diákok is, és nekik nincs mitől félniük ott.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin