Színes

Rowling transzfóbiája miatt lefújták egy könyvfesztivál Harry Potter-játékát

Az új-zélandi Featherston Booktown Karukatea Festival évről-évre az ország egyik legnépszerűbb könyves rendezvénye és az elmúlt 15 évben elmaradhatatlan részévé vált a Harry Potter-könyvekből összeállított kvíz is. Sajnos a 2021-es fesztivál mégis más lesz, mint a korábban megszokottak és nem a koronavírus járvány miatt.

Miután helyi LMBTQ-szervezetekkel konzultáltak, a szervezőbizottság tagjai úgy döntöttek, leveszik a programkínálatból a játékot. “Nehéz szívvel, de meghoztuk a döntést” – nyilatkozta Peter Biggs, a bizottság elnöke. “Azt a visszajelzést kaptuk, hogy a közösség egy részét kimondottan nyomasztaná a kvíz és ez az utolsó érzés, amit bárkiből ki szeretnénk váltani.

Rengeteg elfogadó író és mű van a világon, biztos vagyok benne, hogy találnak olyant, amely köré kvíz szervezhető és nem rejti magában a feszültség veszélyét” – tette hozzá Tabby Besley, egy helyi LMBTQ-alapítvány vezetője, aki maga is amellett érvelt, hogy kerüljön le a Harry Potter-rendezvény a pénteken kezdődő programok közül.

J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője tavaly számos kritikát kapott amiatt, ahogyan a transznemű nőkről beszélt. Az ügyben megszólalt többek között Indya Moore, a Pose című sorozat transznemű főszereplője, Eddie Redmayne, a Legendás állatok és megfigyelésük, valamint Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek főszereplője. Mindannyian védelmükbe vették a transz nőket, miközben az író újra és újra saját maga védelmére kelt.

Megosztó nyilatkozataival azonban Rowling csupán azt érte el, hogy egyre többen fordítottak hátat nemcsak neki, de az elmúlt 25 évben nyújtott munkájának is.

 

Saját maga védelmére kelt J. K. Rowling az őt transzfóbnak tartó kritikákkal szemben

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb