Nagyvilág

Transzfóbiája miatt többé nem J. K. Rowling nevét viseli egy brit gimnáziumi épület

Az essexi Boswells Schoolban átnevezték az eddig J. K. Rowling nevét viselő iskolai házat az írónő transzfób kijelentései miatt – számol be a PinkNews. A gimnázium tanulóházai híres britekről vannak elnevezve, az öt intézmény közül az egyiket mostanáig a Harry Potter könyvek írója után Rowlingnak hívták. A többi elnevezés – Sir David Attenborough, Stephen Hawking, Charlotte Bronte, John Travers Cornwell VC és Florence Nightingale – érintetlen marad.

Az iskola által kiadott közlemény szerint számos kérés érkezett a diákok és a dolgozók részéről, hogy vizsgálják felül a ház nevét Rowling transzneműekkel kapcsolatos megjegyzéseinek és nézeteinek fényében. „Rowling nézetei a transznemű emberekről nem illeszkednek iskolánk politikájába és hitvallásába – egy olyan helyébe, ahol az emberek szabadon önmaguk lehetnek.” A dolgozók javaslatai alapján a ház új neve Holmes lesz Dame Kelly Holmes olimpikon után.

Rowling az elmúlt években számos kritikát kapott amiatt, ahogyan a transznemű nőkről beszélt. Az ügyben megszólalt többek között Indya Moore, a Pose című sorozat transznemű főszereplője, Eddie Redmayne, a Legendás állatok és megfigyelésük, valamint Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek főszereplője. Mindannyian védelmükbe vették a transz nőket, miközben az író újra és újra saját maga védelmére kelt.

Megosztó nyilatkozataival azonban Rowling csupán azt érte el, hogy egyre többen fordítottak hátat nemcsak neki, de az elmúlt 25 évben nyújtott munkájának is.

 

Saját maga védelmére kelt J. K. Rowling az őt transzfóbnak tartó kritikákkal szemben

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb