Nagyvilág

Pride-hetet szerveznek Nagyváradon, de felvonulás nélkül

 

Az Ark Oradea civil szervezet rendezésében először kerül sor pride-hétre Nagyváradon – írja a Maszol. Az eseményt a befogadás, méltányosság, sokszínűség, közösség, kutatás és tudatosság jelszavakkal jellemzik.

A rendezvénysorozatra augusztus 7. és 13. között kerül sor a MA hub közösségi kertben. A szervezők többek között előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel, filmvetítéssel, filozófiai műhellyel és beszélgetésekkel várják az érdeklődőket. „Ünnepeljük közösen a queer tapasztalatokat, és mutassunk szolidaritást a LGBTQ+ közösség törekvéseivel, hogy elnyerje azt a teret és jogot, amitől még mindig meg van fosztva az országban”írják a Facebook-oldalukon. Az eseményen érintik majd az azonos nemű párok jogait és a romániai LMBTQ történelmet is.

Ark Oradea Nagyvárad
Kép: Ark Oradea, Facebook

Bukarest, Kolozsvár, Iași és Temesvár után tehát Nagyvárad is bekapcsolódik a pride-rendezvényekbe, habár itt felvonulásra nem kerül sor, de eleve nem is terveztek ilyet.

A városban már a rendezvény bejelentése előtt is tiltakozások indultak, az ortodox egyház online petícióval próbálta megakadályozni az esemény létrejöttét, mert szerintük az nem felel meg a „morális és keresztény értékeknek”. A petíciót 8500-an írták alá, de az aláíróknak csupán a fele volt nagyváradi illetőségű.

A szervezők a Maszolnak adott interjúban elismerték, hogy számítottak a negatív véleményekre is. „Mindig a kezdet a nehéz, és persze, hogy látok kilátást arra, hogy itt is el fogják fogadni a másságot, hiszen Nagyvárad Románia egyik kiemelt, gyorsan fejlődő turisztikai és kulturális határ menti városa” – nyilatkozta az Ark Oradea képviselője. Abban pedig bíznak, hogy a hatóságok meg fogják akadályozni az esetleges rendbontást az esemény folyamán.

Erdélyben egyébként először Kolozsváron rendeztek pride-ot, 2017-ben.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin