Hírek

Történelmet ír Kolozsvár: először szerveznek LMBTQ felvonulást Erdélyben

Négynapos lesz Erdély első LMBTQ fesztiválja Kolozsváron – a Cluj Pride június 28-án veszi kezdetét és július elsejéig tart. Az utolsó napon felvonulás is lesz, amelyre nem csak az LMBTQ-közösség tagjait várják.

 

 

A fesztiválon több, az alkotmánymódosítást is érintő kerekasztal-beszélgetést is szerveznek, de lesz közösségi piknik, filmvetítés és persze buli. Magát a felvonulást nehezen engedélyezte a helyi városvezetés, 22 kérésre és 15 nap nyomásgyakorlásra volt szükség, hogy végül megkaphassák a szervezők az engedélyt. A főszervező, Lucian Dunăreanu tájékoztatása szerint a kérést június tizedikén nyújtották be a polgármesteri hivatalhoz, rá két napra a magyarellenes, szélsőségesen nacionalista Új Jobboldal párt is jelezte, hogy vonulna a pride ellenében. Míg az Új Jobboldal, a Noua Dreaptă megkapta a jóváhagyást a tüntetéshez, a pride szervezőit visszautasította a hivatal arra hivatkozva, hogy a román opera rendezvényei keresztezik a felvonulást.

 

Kovács Bálint – Jurist/Jogász – Advocacy Group for Freedom of …

Kovács Bálint – Jurist/Jogász – Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) #spunedrept: “Fericirea e dreptul fiecarui om.”

Közzétette: spunedrept – 2017. június 23.

 

Pénteken a szervezők jelezték, hogy a városházától végül megkapták a jóváhagyást, bár nem az eredeti útvonalon. A #spunedrept, #monddmegőszintén nevet viselő felvonulásra így július elsején 10 órától kerül sor, de a pontos útvonalat biztonsági okokra hivatkozva még nem teszik közzé. A szervezők egyébként csendes felvonulást ígérnek.
És hogy mi áll a #monddmegőszintén név mögött? Ez is kiderül a hivatalos honlapon.

Mondd meg őszintén, egyébként mások fognak helyettünk beszélni!

Túl sokszor menekülünk az őszinte párbeszéd elől, mert félünk, hogy elveszítjük szeretteink szeretetét és megbecsülését, vagy mert félünk rendet teremteni előítéleteink gardróbjában.

Mindannyian menekülünk a megválaszolatlan kérdések elől, bár tudjuk, hogy akármennyire is söpörnénk őket a szőnyeg alá, a kérdések megmaradnak. Most viszont abban a veszélyes helyzetben vagyunk, hogy olyan szélsőségek csapdájába kerülünk, amelyek párbeszéd nélkül csak ítélkeznek. Ezért most eljött az ideje hogy elfogadjuk a kihívást, amit ezek a kérdések jelentenek.

A #spunedrept / #monddmegőszintén mozgalommal arra buzdítjuk a közönséget, hogy reflektáljon azokra az okokra, melyek az LMBT közösséggel és igényeivel szembeni félelmek, ellenségeskedések, viszolygások reális alapját képezik.

Épp ezért gyere el a Kolozsvár Pride 2017 felvonulásra és #monddmegőszintén!

 

(Maszol)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb