Nagyvilág

Prágában, Brüsszelben és Ljubljanában is tüntettek a magyar propagandatörvény ellen

Európai parlamenti képviselők is tüntettek Brüsszelben / fotó: Twitter, GreensEFA

 

Június 15-én a magyar országgyűlés megszavazta az orosz mintára készült homofób propagandatörvényt – a kormánypárti képviselők meg is tapsolták magukat miatta. A pedofíliát az LMBTQ közösséggel összemosó, az LMBTQ láthatóságot és iskolai érzékenyítést lehetetlenné tévő törvény ellen itthon 130 ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze, a Kossuth téren pedig tízezren tüntettek.

A nemzetközi közvéleményt is megdöbbentette, hogy az Európai Unió egyik tagállamában megszülethet egy ilyen törvénycsomag. A külföldi politikusok pénzmegvonást sürgetnek miatta, a magyar LMBTQ közösséggel szolidáris aktivisták pedig több országban is tüntetést szerveztek.

 

 

A szavazás másnapján Brüsszelben tartottak tüntetést a magyar LMBT-jogok mellett, ezen a tüntetésen európai parlamenti képviselők is részt vettek, köztük a Európai Parlament 152 képviselőjét tömörítő LMBTI Frakcióközi Csoportjának alelnöke, a német Terry Reintke, valamint a luxemburgi Marc Angel és a máltai Cyrus Engerer is. Az alelnök a Twitteren is üzent:

Folytatódik Magyarországon az LMBTI-ellenes kampány. Egy új törvénnyel – amelyet a queer közösség becsmérlésére használnak.
Ez nem csak egy elméleti kérdés. Közvetlenül érinti a közösséget. Különösen a fiatalokat.
Szembe kell szállnunk ezzel a gyűlölettel. Szolidaritás és szeretet Magyarországnak

 

 

Szlovénia fővárosában, Ljubljanában a Magyar Kulturális Intézet előtt tartottak szolidaritási tüntetést.

 

 

A homofób propagandatörvény ellen tegnap Prágában is tiltakoztak, az összegyűlt tömeg szivárványzászlókkal vonult a magyar nagykövetség elé. Radka Maxová, cseh európai parlamenti képviselő is elítélte a szólásszabadságot korlátozó törvényt.

„Magyarországon a fiatalok egy új törvény miatt nem hallhatnak a homoszexualitásról, és nem nézhetnek az LMBT+ közösséget megjelenítő filmeket. Ez nagyon megnehezíti a fiatal LMBT+ emberek számára a támogatáshoz és információhoz való hozzáférést. El kell ítélnünk az intézkedést és segítenünk kell a magyar LMBT+ közösséget.”

 

 

 

Eközben a kelet-európai LMBT-jogokkal foglalkozó politológus, Rémy Bonny petíciót indított, hogy az Európai Unió lépjen fel határozottan a törvény ellen, ezt eddig közel 14 ezren írták alá.
Azt a petíciót pedig már több mint 50 ezren írták alá, ami szeretné elérni, hogy a magyar-német mérkőzés idejére szivárványszínű díszkivilágítást kapjon a müncheni Allianz Aréna.

Szivárványba borulhat a magyar-német meccsre a müncheni stadion

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin