Nagyvilág

Szivárványba borulhat a magyar-német meccsre a müncheni stadion

A müncheni Allianz Aréna szivárványos díszkivilágítása / fotó: FCBayern

 

Június 23-án a müncheni Allianz Arénában tartják a labdarúgó-Európa-bajnokság Magyarország-Németország csoportmérkőzését. Miután itthon a parlament megszavazta az orosznál is szigorúbb homofób propagandatörvényt, nem csak a külföldi politikusok, de a nemzetközi közvélemény is úgy érzi, a magyar kormány átlépte a vörös vonalat.

Ez annyiban nem meglepő, hogy a júniusi pride-hónap miatt az LMBT-jogok kérdése mindenhol nagyobb figyelmet kap, a döntéshozóknak pedig reagálniuk kell a nyugat-európai választópolgárok felháborodására.

2016-ban a müncheni pride idejére borult először szivárványba a mostani mérkőzésnek is helyt adó Allianz Aréna, legutóbb pedig a tavaly elmaradt felvonulás idején – innen jött az ötlet, hogy a különleges díszkivilágítással fejezze ki szolidaritását Németország a magyar LMBTQ közösséggel.

A díszkivilágítás érdekében petíció is indult, amit jelen pillanatban már több mint 15 ezren írtak alá. A kezdeményezők szerint az UEFA és az Allianz Aréna sokat beszél a sokszínűségről és az elfogadásról, ezért itt az idő, hogy megmutassák, mindezt komolyan is gondolják.

A stadionon túl egy másik kezdeményezés is indult: az újságíró Georg Restle szerint a német válogatottnak szivárványos karszalaggal kellene pályára állnia – a javaslata annyira népszerűvé vált, hogy az ehhez használt #RegenbogenDFB hashtag az egyik legnépszerűbb lett a német nyelvű Twitteren.

Németországban Thomas Hitzlsperger, a nemzeti labdarúgó-válogatott középpályása volt az első élvonalbeli focista, aki coming outolt, 2019 óta ő a VfB Stuttgart klub vezetője.

 

 

Thomas Hitzlsperger, az első nyíltan meleg német focista

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin