Nagyvilág

Az X a legrosszabb közösségi-média platform az LMBTQ emberek számára

 

Az X (korábbi nevén Twitter) a lehető legrosszabb választás az LMBTQ emberek számára az összes közösségimédia-platform közül. Erre a következtetésre jutott a GLAAD legújabb tanulmánya.

Az LMBTQ civil szervezet összehasonlította a platformokat és létrehozott egy biztonságossági indexet az LMBTQ közösség szempontjából. Mindegyik platform elbukott rajta, a többség 60% alatt teljesített, egyedül a TikTok kapott 67%-ot, ahol valamelyest javítottak a diszkriminációellenes szabályokon és az adatvédelmen. Az X csupán 48%-ot ért el a kiértékelésen.

„A közösségi médiavállalatok vezetői nem teljesítik a biztonságos termékek előállításával kapcsolatos felelősségüket. Amikor a LMBTQ-ellenes gyűlöletről és dezinformációról van szó, az ágazat veszélyes mértékben elmulasztja a jelenlegi irányelvek betartatását”írta a GLAAD vezérigazgatója, Sarah Kate Ellis.

Az elemzett közösségi oldalak közé tartozik a TikTok, a Facebook, a YouTube, az Instagram, a Threads és az X (Twitter). Más közösségimédia-oldalakat nem vontak be a tanulmányba, és az elemzés többnyire csak a belső vállalati vezetésre és magukra a platformokra vonatkozó irányelvekre korlátozódott.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az elemzett oldalak nem védik meg LMBTQ felhasználóikat, és gyakran elárasztja őket a gyűlöletkeltő retorika. Ez különösen igaz az X-re.

A legtöbb platform nem rendelkezik megfelelő szabályokkal a deadnaming (amikor a transznemű embereket korábbi nevükön szólítják) és a téves nemi identitásra való hivatkozás ellen. Jellemzően nem átlátható, hogyan és miért korlátoznak felhasználói fiókokat, a munkavállalók nem kapnak megfelelő képzést az LMBTQ közösséggel kapcsolatosan és hiányzik a sokszínűség a munkavállalók terén is.

„Azt is látjuk – újra és újra -, hogy a közösségi médiavállalatok megtagadják saját szabályaik érvényesítését az LMBTQ emberek és más marginalizált csoportok védelme érdekében, annak ellenére, hogy állításaik szerint a gyűlöletbeszéd, a zaklatás és a bántalmazás nem megengedett a platformjaikon” – írja Ellis a jelentést bemutató levélben.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin