Nagyvilág

Pert nyert Ukrajna ellen egy meleg pár az Emberi Jogok Európai Bíróságán

 

Megnyert egy diszkrimináció miatt benyújtott pert Ukrajna ellen egy meleg pár az Emberi Jogok Európai Bíróságán – írja a The Kyiv Independent.

A bíróság szerint Ukrajna megsértette Andrij Maimulakin és Andrij Markiv emberi jogait, amikor nem biztosított jogi elismerést a kapcsolatuknak. A pár képviseletében az Ukrán Helsinki Emberi Jogi Unió és a Nas Szvit LMBTQ jogvédő szervezet fordult az európai bírósághoz még 2014-ben.

A bíróság szerint a pár diszkriminációt szenvedett el a szexuális orientációja miatt, ezért 5000 eurós kompenzációt ítélt meg nekik.

„Ellentétben az olyan heteroszexuális párokkal, akik személyes okokból nem kötnek házasságot, de ennek ellenére joguk van a jogi elismeréshez és védelemhez…, a kérelmezőknek Ukrajnában nincs lehetőségük a házasságkötésre, sem pedig a jogi elismerés bármilyen alternatív formájára” – állapította meg a bíróság az ítéletében.

Az eljárás során az ukrán állam azzal védekezett, hogy a két kérelmező a polgári jog alapján szabályozhatja közös életük bizonyos vagyoni vonatkozásait.

A bíróság erre azt válaszolta, hogy ez rendkívül korlátozott jogot biztosít csak, és nem egyenlő a házastársak teljes körű elismerésével és jogi védelmével. A bíróság arra is rámutatott, hogy az Európa Tanács nemzetei között egyre elterjedtebb az egyenlő házasság elismerése, vagy az azonos nemű párok kapcsolatának valamilyen szintű jogi védelmének biztosítása.

Ukrajna alkotmánya a házasságot nő és férfi kapcsolataként definiálja, és nem ismeri el a regisztrált élettársi kapcsolatot sem azonos nemű párok esetében.

Zelenszkij elnök tavaly úgy nyilatkozott, hogy ha véget ér a háború, meg fogják vizsgálni a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetőségét.

Inna Szovszun képviselőnő márciusban törvényjavaslatot tárt a parlament elé, az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának legalizálásáért. A politikus szerint az ukránok 56%-a támogatja ezt a lehetőséget, ráadásul a homofóbia szovjet-orosz kulturális maradvány, amitől meg kell szabadulnia az országnak.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin