Hírek

Pénzbírság Kazahsztánban egy meleg csókot ábrázoló plakát miatt

Egy kazah reklámügynökséget helyi viszonylatban csillagászati nagyságú bírsággal büntettek két férfi csókját ábrázoló plakátjuk miatt. A kazahsztáni Havas Worldwide képviselői úgy nyilatkoztak, hogy szinte lehetetlen a 34 millió tengére (nagyjából 45 millió forintra) rúgó büntetés kifizetése. Az ügynökséget továbbá arra is utasították, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a nemzeti médiában.

 A csók

A botrányt okozó hirdetés megrendelője a Studio 69 volt, amely Kazahsztán legnépesebb városának, Almatinak meleg szórakozóhelye. A plakát Kurmangazy Sagyrbayuly, kazah zeneszerző és Alekszandr Puskin, orosz költő elképzelt csókját ábrázolja – mivel a klub a róluk elnevezett utcák sarkán található. A kép augusztusban jelent meg először a közösségi médiában, ami azonnal heves tiltakozás váltott ki a melegellenes aktivisták körében, akik szerint a kazahokat és az oroszokat egyaránt sérti a mű. A Kurmangazy Konzervatórium 34 dolgozója és diákja erkölcsi károkozás miatt indított peres eljárást az ügynökség ellen, fejenként egymillió tengét követelve.

„A 34 felperes közül egy sem jelent meg a bíróságon, a meghallgatást az eljárási szabályok megsértésével ellehetetlenítették.” – nyilatkozta Dariya Khamitzhanova, az ügynökség igazgatója.

A kazah kulturális miniszter „ocsmánynak” és „emberhez nem méltónak” titulálta a plakátot, amely mégis elnyert egy regionális reklám-díjat. Kazahsztánban az azonos neműek szexuális kapcsolata 1998 óta legális, azonban a többség továbbra is elítélően vélekedik az LMBTQ emberekről. Szeptemberben egy kazah politikus – aki több „melegpropaganda-ellenes” törvényt szorgalmazott – azt mondta, hogy a homoszexuálisokat vérvizsgálat segítségével lehetne kiszűrni, míg mások az újbóli büntethetőség mellett emeltek szót.

Forrás: Gay Star News

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin