Nagyvilág

Egy csók segíthet a homofób kínai állam legyőzésében

fotó: Chai Cheng

 

2019 októberében felkerült egy videó az internetre, amelyen két férfi csókolja meg egymást egy liftben.

Ők ketten történetesen a kínai állam tulajdonában lévő legnagyobb légitársaság, a China Southern alkalmazottjai – egy pilóta és egy légiutas-kísérő. Mindketten szolgálaton kívül voltak, a helyszín pedig egy szimpla társasház. Ez a csók mégis elég volt a kirúgáshoz „ az alapvető szocialista értékek” megsértése miatt.

A videót több millióan látták és a China Southern vezetőségéhez is eljutott. Ezután rögtön a földre parancsolták a légiutas-kísérőt, később pedig kirúgták. Chai Cheng élete ezzel gyökeresen megváltozott, az eset óta rémálmai vannak, de harcba száll – beperelte az állami céget a diszkrimináció miatt, ez pedig történelmi változást hozhat Kínában.

A per ugyanis a munkahelyi diszkriminációról szóló kínai törvény tesztje lehet. A helyi emberi jogi szakértők szerint ez az eset is rávilágít arra, mennyire hiányos az LMBTQ munkavállalók védelme az országban.

Chai esetében a cég hat hónapra felfüggesztette a munkaviszonyát, ezalatt a fizetésének csupán a tíz százalékát kapta meg, ezután pedig nem hosszabbították meg a 2015 óta a légitársaságnál dolgozó férfi szerződését – akit pedig korábban több százezer követőjével a közösség médiában a China Southern egyik reklámarcaként ismertek. A sencseni bíróságon indított per része, hogy a társaság Chai beleegyezése nélkül hozta nyilvánosságra a férfi szexuális orientációját. Hogy egy nyíltan homofób államban miért döntött úgy, hogy szembeszáll az ország egyik legnagyobb cégével, arról Chai így nyilatkozott:

„Nem akarom, hogy így bánjanak a hozzám hasonlóakkal. Szerintem én egy tipikus, nagyon átlagos munkavállaló vagyok, csak épp egy olyan személy, aki egy szexuális kisebbség tagja. Nem lehet így diszkriminálni minket, nem lehet így elnyomni minket, és nem lehet elfogadni egy ilyen igazságtalan bánásmódot – ez az oka a tiltakozásomnak.”

 

Chai az ügyvédjével a sencseni bíróság épülete előtt / fotó: Bajieyou

 

A közösségi médiában kisebb influencernek számító Chai az akaratán kívül vált aktivistává. A 29 éves férfi álma volt, hogy légiutas-kísérőként dolgozzon, ez azonban Kínában többé nem lehetséges. Nem csak a karrierjét kell újrakezdenie, de a kéretlen sajtófigyelem miatt a magánéletében sem lesz könnyű dolga, hogy kapcsolatot találjon.

„Néha azt kívánom, bárcsak visszaforgathatnám az időt az eset előttre. Akkor lehetnék csak egy átlagos légiutas-kísérő.”

 

Az üggyel kapcsolatban és az LMBTQ munkavállalókat érintő belső szabályzatuk kapcsán a CNN megpróbálta szóra bírni az állami tulajdonú óriásvállalatot, de nem kaptak választ.

Kínában a homoszexualitást nem tiltja törvény, a mentális rendellenességek listájáról az ország 2001-ben törölte. A szakértők és az aktivisták szerint ettől még az LMBTQ embereket mindennapos szinten éri diszkrimináció és találkoznak előítéletekkel.

Chai a cégnél töltött öt év alatt nem beszélt az orientációjáról, attól tartva, hogy megnehezítené a karrierjét. Amikor a videó terjedni kezdett, egy felettese közölte vele, hogy a homoszexualitás „az alapvető szocialista értékek ellen való”, és hogy hallgasson az esetről. Amikor 2020 áprilisában nem hosszabbították meg a szerződését, a menedzserek közölték vele, hogy azt „a nyilvánvaló okok miatt” nem teszik meg.

„De én nem szegtem meg semmilyen törvényt vagy céges szabályozást. Egy kifogástalan munkavállaló voltam, akinek a munkáját a cég gyors előreléptetésekkel is elmerte, most mégis azt akarják, hogy semmi közük ne legyen hozzám, pusztán az orientációm miatt. Ez igazságtalan… és bárki lehet a következő áldozat.”

 

Peng Yanhui, az LMBTQ jogi csoport, a China Rainbow Media Awards vezetője szerint nagyon ritka Kínában, hogy bárkit nyíltan az orientációja miatt rúgjanak ki: „Találnak rá más indokot, és ez az eset sem kivétel.”

 

fotó: Chai Cheng

 

A csókban érintett másik férfit, a pilótát nem rúgta ki a cég. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a pilótahiány miatt Kínában a légitársaságok gyakran maguk állják a képzésük tetemes költségét. Emiatt egyfajta befektetésként tekintenek rájuk, így nekik jóval biztosabb a munkaerőpiaci helyzetük. A CNN beszámolója erre nem tér ki, de a kínai nyelvű médiában több helyen úgy magyarázzák a történteket, hogy Chai csókolta meg a pilótát, aki alkoholos befolyásoltsága miatt nem tudott tiltakozni, ezért zaklatásként kezelik az esetet és mentik a pilótát. A biztonsági kamerák felvételeiből az derül ki, hogy a páros két kutyát sétáltatva, nyugodtan száll be a liftbe, a pilóta Chai mellkasára hajtja a fejét, majd a csók után is közösen, mindenféle ellenkezés, vagy harag látható jele nélkül távoznak.

 

2020 augusztusában Chai végül úgy döntött, hogy beperli volt munkaadóját az elmaradt bére miatt, miután a videóra hivatkozva hat hónapra felfüggesztették. Ügyvédje, Zhong Xialu szerint ez a per a gyakorlatban még nem a diszkriminációról szól, de ha megnyerik, az megnyitja az utat, hogy további jogi lépéseket tegyenek.

Kínában 2008-ban fogadták el a munkavállalók nemi orientációján alapuló diszkrimináció elleni törvényt, ami azonban eddig nem került alkalmazásra a bíróságokon. Jogi szakértők úgy vélik, ez a törvény hivatkozási alap lehet a szexuális orientáción alapuló diszkrimináció esetében is.

Chai felidézi, hogy munkatársai korábban a feminin férfi légiutas-kísérőkön gúnyolódtak, ő pedig inkább csendben maradt, hogy ne tűnjön fel senkinek. Meleg munkatársai a kirúgása óta megszakították vele a kapcsolatot és még jobban titkolóznak. Mint Chai elmondja, mindenki fél.

Chai végül Pekingbe költözött, hogy új életet kezdjen. A szakmájában nem kap állást, nincs olyan légitársaság, amely a történtek után alkalmazná. A magánélete is megszenvedte az esetet, ahogy elmondja, gyakran gondolják a pereskedése miatt bajkerevő alaknak.

„Feladtam azt a karriert, amelyre gyerekkorom óta szenvedélyesen vágytam. De szükségem van erre a küzdelemre. Legyen szó a törvények javításáról, a jogaink védelméről, vagy a társadalmi egyenlőség és nyitottság előmozdításáról – valakinek tennie kell érte.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin