Nagyvilág

Az LMBTQ emberek említése is tilos lenne Kazahsztánban

Asztana, Kazahsztán fővárosa / fotó: Viktor Hesse on Unsplash

A kazah kormánypárt két parlamenti képviselője, Jedil Zsanbirsin és Szamat Muszabajev a helyi büntető törvénykönyv módosítását javasolják: terveik szerint a jövőben büntethetővé válna „a nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagálása”, amiért átszámítva 6-22 millió forint közötti pénzbüntetés, vagy akár hét évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható lenne.

A kazah parlament alsóházának két másik tagja, a szintén kormánypárti Aszhat Aimagambetov és Zsanarbek Asimzsanov nemrég szintén LMBTQ-ellenes törvénytervezetet nyújtott be, írja a régióval foglalkozó The Times of Central Asia. A tömegmédiáról szóló, jelenleg tárgyalás alatt álló tervezet szerint a jövőben tilos lenne az LMBTQ emberek nyilvános megemlítése, és a javaslat szerint minden olyan médium tevékenysége felfüggeszthető lenne, amelyik ezt megszegi.

Idén februárban a kulturális és tájékoztatási minisztérium már elrendelte a Selftanu nevű, LMBTQ tinédzsereknek szánt honlap bezárását arra hivatkozva, hogy annak tartalma „káros a gyermekek egészségére és fejlődésére”. Pedig az LMBTQ fiatalok számára pszichológiai tanácsadást és jogi segítséget is nyújtó honlapot éppen azért hozták létre, hogy az érintettek mellett kazak nyelven segítse a szülőket és a pedagógusokat is. LMBTQ témákban ugyanis az interneten gyakorlatilag nem érhetőek el információk kazak nyelven.

Az orosz nyelv széles körű használata miatt a kazahsztáni médiatér még mindig sok tekintetben orosz befolyás alatt áll. Kazahsztán kétnyelvű ország, ahol hivatalos nyelv az orosz és a kazak – utóbbit a lakosság 83 százaléka érti, ellenben a többség által beszélt orosz a meghatározó nyelv az üzleti és kormányzati kommunikációban –, és a lakosság 20 százaléka is orosz nemzetiségű.

A helyi LMBTQ aktivista Mutali Moszkeu szerint emiatt fordulhat elő az, hogy mivel a hazai médiában nem jelennek meg a queer emberek, ezért az ország lakói csak azzal találkoznak, amit az orosz propaganda közvetít. Ezért gondolják azt, hogy minden LMBTQ téma valami olyan nyugati dolog, ami idegen tőlük és amit rájuk akarnak erőltetni.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin