Hírek

Papjai sürgetik az anglikán egyházat, hogy ismerje el az azonos neműek házasságát

 

Bár jó pár éve bevezették Nagy-Britanniában az azonos neműek házasságát, az anglikán egyház eddig nem engedélyezte az LMBTQ esküvőket. Most azonban egy új kampány talán véget vethetne a tilalomnak.

Kampányt indítottak a házassági egyenlőség egyházi elismeréséért abban a reményben, hogy ezzel eltörölhetik azokat a szabályokat, melyek megtiltják az azonos neműek házasságát az egyház plébániáin, valamint véget szeretnének vetni annak a diszkriminációnak is, mely megakadályozza a meleg anglikán lelkészeket abban, hogy megházasodjanak – írja a Pink News.

A kampány résztvevői többnyire a klérus, tehát a papok testületének tagjai, akik elfogadhatatlannak tartották azt is, hogy Jeremy Pembertont, egy kórház káplánját eltávolították tisztségéből, amiért összeházasodott párjával, Laurence Cunningtonnal.

„Az anglikán egyház túl sok időt töltött azzal éveken keresztül, hogy bocsánatot kérjen azért, ahogyan az LMBTQ-közösséggel bánik, de mindeközben a maga módján folytatja az igazságtalan bánásmódot, ami a házasságban és a lelkészségben érhet minket. Eljött az ideje, hogy az, amit tesznek, összhangban legyen azzal, amit mondanak”

– nyilatkozta Andrew Foreshew-Cain, az első anglikán lelkész, aki egyházának szabályai ellenére összeházasodott partnerével.

Jelenleg Anglia és Wales egyháza nem engedélyezi az azonos neműek házasságát annak ellenére, hogy Nagy-Britanniában házasságot köthetnek az LMBTQ-közösség tagjai. Erre pár éve az anglikán egyháznak annyi mondanivalója volt, hogy velük senki sem egyeztetett a törvény bevezetését illetően. Más egyházak is léteznek az anglikán közösségen belül, mint például az amerikai és a skót Episzkopális Egyház, akik azonban lehetőséget kínálnak az azonos nemű párok esküvőjének megtartására.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin