Nagyvilág

Nyíltan meleg vezetőt választott a görög ellenzék

Sztéfanosz Kaszelákisz
Sztéfanosz Kaszelákisz. Fotó: Yorgos Karahalis/AP

Sztéfanosz Kaszelákisz lett a görög ellenzéki párt, a Sziriza vezetője – írja a Reuters. A baloldali Sziriza 2015-ben került hatalomra, ám 2019-ben elvesztették a választásokat. Most újult erővel reménykednek a győzelemben.

Kaszelákisz újoncnak számít a politikában, a 35 éves görög-amerikai politikus korábban a Goldman Sachs befektetési banknál dolgozott, valamint saját teherhajózási vállalatot is alapított. A pártvezetői posztot Éfi Ahcióglu ellenében szerezte meg, aki korábban munkaügyi miniszter volt.

Kaszelákisz profi közösségimédia-kampánnyal lett befutó tapasztaltabb ellenfelével szemben, bár sokan úgy vélik, hogy nem igazán egy tipikus baloldali politikus. Kaszelákisz erre úgy válaszolt, hogyha nem ismerné belülről a kapitalizmus működését, akkor talán sosem vált volna baloldalivá.

Kaszelákisz nyíltan vállalja szexuális orientációját, 2019 óta él együtt amerikai párjával, aki ápolóként dolgozott, mielőtt kedvesével Görögországba költöztek. „A görög emberek készen állnak arra, hogy olyan miniszterelnököt kapjanak, aki rátermett, megvesztegethetetlen, sérthetetlen, és történetesen meleg” – mondta a politikus.

A tapasztalatlan Kaszelákisz győzelme a hagyományosan érvelő politikusok felett meglepetésként hatott. A fiatal pártvezető azt ígéri, hogy legyőzi Kiriákosz Micotákiszt a következő választáson.

Micotákisz egyébként épp nemrég tett ígéretet az egyenlő házasság bevezetésére.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin