Nagyvilág

Jöhet az egyenlő házasság Görögországban

 

A júniusban újraválasztott görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz egy tévéinterjú során úgy nyilatkozott, kormánya tervezi az egyenlő házasság bevezetését – jelenti a Times.

„Az azonos nemű párok házassága valamikor meg fog történni, és ez része a stratégiánknak. A görög társadalom sokkal felkészültebb és érettebb” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Görögországban 2015-ben vezették be az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának intézményét. Az ország besorolása az ILGA Europe emberi jogi szervezet listáján az LMBTQ jogokat tekintve idén nagyot ugrott, miután újabb pozitív fejleményként megtiltották az interszex gyerekek nemi szerveinek megcsonkítását.

Görögország négy helyet javított a listán, 57%-ot ért el, megelőzve az Egyesült Királyságot és Németországot is – két olyan államot, ahol már létezik az egyenlő házasság. Összehasonlításképp, Magyarország 30%-ot kapott ugyanezen a listán.

A változás 2021-ben indult el a Görög Köztársaságban, amikor Micotákisz kinevezett egy bizottságot, hogy dolgozzon ki nemzeti stratégiát az LMBTQ jogok javítására. Azóta számos reformot vezettek be, többek között engedélyezték a véradást meleg férfiak számára is, és véget vetettek a gyermekeken végzett „nemi normalizáló” műtétek gyakorlatának.

Nem sokan hitték volna, hogy ilyen mértékű változást indít el az LMBTQ jogok terén, hiszen a politikus a liberális-konzervatív, jobbközép Új Demokrácia párt elnöke.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin